Binnenland
BNNVARA

Onderzoek naar kippentaal: wanneer is een kip gelukkig?

foto: Vroege Vogelsfoto: Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. Onderzoek naar kippentaal: wanneer is een kip gelukkig?

Een gelukkige kip maakt een speciaal zangerig geluidje. Dat weet iedereen die met kippen omgaat. Maar wanneer is een kip precies gelukkig? En aan welke voorwaarden moet haar kippenleven dan voldoen? Om dat te kunnen bepalen is Marjolein de Rooij van de Vakbond voor Dieren een groot kippentaal onderzoek gestart. Vroege Vogels ging met haar mee op pad.

Kippentaal: het geluid van een gelukkige kip

De Rooij wil een geluksmeter voor kippen ontwikkelen. De geluksmeter kan opgehangen worden in kippenstallen en daar de geluiden opvangen van gelukkige kippen, als die in die stal aanwezig zijn. "We kijken nu wel naar het welzijn van kippen maar dan kijken we eigenlijk alleen naar signalen die er op wijzen dat de kip het niet naar haar zin heeft. Zo wordt er gekeken naar verwondingen zoals pikwonden. Maar, we kijken nooit naar de uitingen van geluk van een kip. En ik vind dat je ook daar naar moet kijken, naar wat een kip gelukkig maakt", aldus Marjolein de Rooij.

Gelukscijfer

De geluiden van geluk in de kippenstallen worden door een systeem omgezet in een getal. Het 'gelukscijfer' toont pluimveehouders hoe het staat met het geluk van hun kippen. En zo kunnen ze als dat nodig is, stappen ondernemen om het welzijn van hun dieren te verbeteren

"Met een geluksmeter kunnen we wetenschappelijk vaststellen of er sprake is van positief welzijn en in welke mate. We kunnen de geluksmeter niet alleen inzetten om positief welzijn op een bepaald moment vast te stellen maar ook (of vooral) om te leren wanneer dieren méér geluiden en gedragingen van plezier, tevredenheid en geluk maken en welke factoren daar een rol bij spelen. Er zit daardoor een stimulerend aspect aan voor boeren en beleidsmakers: met welke maatregelen of voorzieningen kunnen we positief welzijn van dieren vergroten. De geluksmeter kan hier inzicht in geven", zegt De Rooij op Biojournaal.

Met behulp van een subsidie van het Landbouw Innovatiefonds Brabant is De Rooij gestart met een verkennend onderzoek. Hiervoor zoekt ze de hulp van kippenhouders. Heeft u een gelukkige kip? Ga dan naar deze pagina om mee te helpen aan het onderzoek.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie