Binnenland
MAX

Rust nemen, hoe doe je dat eigenlijk op een goede manier?

foto: pxherefoto: pxhere
  1. Nieuwschevron right
  2. Rust nemen, hoe doe je dat eigenlijk op een goede manier?

Het is misschien wel een van de meest gehoorde adviezen bij de huisarts: rust nemen of rustig aan doen. "Dat is misschien ook wel een beetje vaag, want wat bedoelen we dan met die rust?", vraagt huisarts Iris de Vries zich hardop af in Villa VdB. Gelukkig heeft ze ook het antwoord, ze haalt een wetenschappelijk onderzoek aan waarin zeven verschillende manieren van rust worden uitgelegd.

Huisarts Iris de Vries over de soorten rust die we allemaal nodig hebben

Video niet beschikbaar

Iedereen denkt natuurlijk meteen aan fysieke rust; lekker op de bank hangen en even helemaal niets meer doen. Maar er zijn veel meer mogelijkheden. Denk aan mentale rust, sociale rust en zintuigelijke rust. Dat laatste is vooral minder prikkels via bijvoorbeeld onze computers en smartphones. "We hebben tijd nodig om te verwerken wat we meegemaakt hebben. Door op verschillende manieren te rusten kan je dat goed doen en dat is belangrijk om gezond te blijven", zegt De Vries.

Creativiteit

Creativiteit rust is ook belangrijk, vertelt De Vries. Maar dat betekent dus niet dat je dan gaat nietsen, maar juist iets creatiefs doen "Niet weer in de werkmodus, maar juist iets creatiefs gaan doen. Dat heeft te maken met onze linker- en rechterhersenhelft. De linkerhersenhelft gaat heel erg over plannen, structuur en presteren, terwijl de rechterhersenhelft veel meer gaat over creativiteit en ontspanning. Dus ga lekker tuinieren, breien of schilderen. Door die afwisseling krijg je tijd om te mijmeren, waardoor je meer kan verwerken. Die verwerkingstijd is heel belangrijk. Dat is creatieve rust, dan kan je allerlei prikkels verwerken.

Zingeving

Andere vormen van rust zijn bijvoorbeeld emotionele rust ('kan ik ook voelen in plaats van denken') en spirituele rust. Dat gaat meer over zingeving, zegt De Vries; "Dat gaat bijvoorbeeld zingeving ervaren of over de vraag of je een baan hebt die je voldoening en daardoor minder stress geeft." Maar al die soorten rust hoef je gelukkig niet tegelijk te doen. "Klein beginnen en kies even aan welke rust je het meeste hebt. Zoek daarin een betere balans", zegt De Vries lachend.

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie