Torenvalken tellen? Dat doe je vanuit een rijdende auto
- Nieuws
- Torenvalken tellen? Dat doe je vanuit een rijdende auto
Vogels spotten van achter het stuur? Dat is misschien niet helemaal de bedoeling. Maar vanaf de bijrijdersstoel, als je toch onderweg bent, kun je heel goed torenvalken spotten. Om meer gegevens over de aantallen torenvalken te verzamelen, hebben Sovon Vogelonderzoek en Vogelbescherming Nederland 2025 uitgeroepen tot Jaar van de Torenvalk. Vroege Vogels ging daarom eens uit rijden.
Torenvalken tellen vanuit een rijdende auto
De torenvalk hangt vaak biddend, klapwiekend met z'n vleugels, boven de berm van de snelweg of een provinciale weg, want daar vindt hij vaak z'n eten: een veldmuis, of, zoals Marcel Wortel van Sovon Vogelonderzoek zegt, 'een wandelende kroket'. Zo'n wegberm vormt voor de torenvalk vaak een snackbar.
Jaar van de Torenvalk én van de Woelmuis
Maar het gaat niet zo goed met de torenvalk. Er is nog maar een kwart over van de aantallen van halverwege vorige eeuw. Steeds intensiever grondgebruik maakt grote delen van het boerenland ongeschikt voor torenvalken. Rond 1960 daalden door gebruik van landbouwgif, voornamelijk DDT, de aantallen. Na een verbod op dat landbouwgif leefde de torenvalk weer op.
Sinds ongeveer 1990 daalde de populatie opnieuw en worden nu alleen tijdens veldmuisrijke jaren kleine oplevingen gezien. Onderzoekers denken dan ook dat de belangrijkste prooisoort – de veldmuis, een woelmuizensoort – het ook moeilijk heeft. En toevallig heeft de Zoogdiervereniging 2025 uitgeroepen tot het Jaar van de Woelmuis.
Waar bidt de torenvalk?
Dat zijn allebei onderzoeken die elkaar kunnen versterken. Om een beeld te krijgen van de verspreiding van torenvalken langs wegen organiseren Vogelbescherming en Sovon in 2025 de telling: 'Waar bidt de Torenvalk?'. Een traject met de auto rijden dus en - nogmaals niet de chauffeur zelf, maar de bijrijder, benadrukt Albert de Jong van Sovon – torenvalken tellen.
Maar we kunnen nu ook al maatregelen nemen voor de torenvalk. Nestgelegenheid is belangrijk, dus met het ophangen van speciale nestkasten kun je ze helpen. Maar let op: niet iedere plek is hiervoor geschikt.
Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.
Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.