Binnenland
BNNVARA

Diepzeemijnbouw: verbod of niet?

foto: Greenpeacefoto: Greenpeace
  1. Nieuwschevron right
  2. Diepzeemijnbouw: verbod of niet?

Terwijl steeds meer landen en bedrijven willen investeren in diepzeemijnbouw, pleiten milieubewegingen en wetenschappers daar juist tegen. Op een grote VN-conferentie in Jamaica wordt nu over het wel of niet toestaan van de diepzeemijnbouw onderhandeld. Sascha Landshoff, oceanencampaigner bij Greenpeace, zet in Vroege Vogels de feiten op een rij.

Slag om de diepzee

Landen en bedrijven die voorstander zijn van diepzeemijnbouw hebben vooral interesse in de mangaanknollen op de bodem van de Stille Oceaan. Die knollen zitten vol met waardevolle metalen als nikkel, koper, kobalt en natuurlijk mangaan. Belangrijk voor bijvoorbeeld de productie van batterijen. Milieubewegingen zoals Greenpeace, en daarnaast steeds meer wetenschappers, pleiten juist voor een verbod op deze vorm van mijnbouw. Zij vrezen voor enorme gevolgen op de (nog grotendeels onbekende) onderzeese natuur.

Mangaanknollen

De mineralen waar het om gaat zitten dus met name in mangaanknollen. Dat zijn ‘stenen’, vaak ter grootte van een aardappel, die in de loop van miljoenen jaren zijn gegroeid en die op kilometers diepte op de bodem van de oceaan liggen. Behalve heel veel mangaan zit er ook een beetje nikkel en kobalt in, mineralen die een grote rol kunnen spelen in de energietransitie. Bij de productie van moderne accu’s en andere elektronica zijn deze mineralen essentieel. Deze knollen worden dan ook niet voor niets 'de truffels van de oceaan' genoemd.

De conferentie is in handen van de Internationale Zeebodem Autoriteit (ISA). Deze VN-organisatie bestaat uit een raad met 36 landen, waaronder Nederland. De raad praat op dit moment over de voorwaarden waarbinnen de winning in de toekomst zou moeten plaatsvinden. Een soort mijnbouwcode. Het gaat dan onder meer over het beperken van de milieuschade. Uiteindelijk stemmen alle lidstaten hierover tijdens de Algemene Vergadering.

Stofwolken

Uit de eerste experimenten met de winning van mangaanknollen blijkt dat er enorme stofwolken ontstaan, wanneer de stenen van de bodem worden geschraapt. Die stofwolken bedekken vervolgens het schaarse leven dat er op die diepten leeft. Omdat er beneden een diepte van 200 meter sowieso al heel weinig voedsel in het water zit, is zo'n stofwolk mogelijk dodelijk voor het diepzeeleven.

Verbod op diepzeemijnbouw

Milieuorganisaties pleiten al jaren voor een verbod op diepzeemijnbouw. Volgens Greenpeace vormt de winning een grote bedreiging voor unieke ecosystemen van de oceaanbodem, waaronder voor het leefgebied van de Casper-octopus, die bekend staat om het leggen van haar eieren op mangaanknollen. Onderzoek toont aan dat er veel leven op en in de knollen zit, zoals bijvoorbeeld roeipootkreeftjes en aaltjes.

De petitie van Greenpeace tegen diepzeemijnbouw is al meer dan 100.000 keer getekend. De milieuorganisatie voert ook actie tegen het Nederlands-Zwitserse Allseas. Dit bedrijf bouwde het enige schip voor diepzeemijnbouw ter wereld en werkt aan de ontwikkeling van mijnbouwmachines.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie