Binnenland
Ploumen (PvdA) wil meer aandacht voor verschil mannen en vrouwen in de zorg
- Nieuws
- Ploumen (PvdA) wil meer aandacht voor verschil mannen en vrouwen in de zorg
In de geneeskunde is van oudsher vooral op het mannelijke lichaam gericht, terwijl vrouwen bijvoorbeeld heel anders kunnen reageren op bepaalde medicatie. Liliane Ploumen van de PvdA wil dat daar eigenlijk meer aandacht voor komt. In Radio Tour de France legt ze uit hoe dat zou moeten.
Video niet beschikbaar
De PvdA komt nu met een initiatiefnota waarmee ze de kwestie eens te meer in de Tweede Kamer aan de orde willen stellen.
Mannen en vrouwen reageren verschillend
Want de cijfers stemmen niet vrolijk: bij vrouwen komt een stil hartinfarct - een hartinfarct dat niet wordt herkend - meer dan twee keer zoveel voor als bij mannen. En ook bij andere ziektes worden diagnoses bij vrouwen te laat of niet gesteld.Vroeger was het mannenlichaam bepalend in de geneeskunde. Dat mannen en vrouwen soms verschillend reageren op geneesmiddelen en dat bepaalde ziektes zich anders uiten bij vrouwen dan bij mannen, is al tientallen jaren bekend. En inmiddels zijn er grote stappen gezet.
Meer bemoeienis van de minister
Ondanks deze stappen vraagt Liliane Ploumen aandacht voor de dingen die nog mis gaan - zoals late of gemiste diagnoses bij vrouwen omdat ze vrouw zijn. In het initiatiefvoorstel aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en aan de Tweede Kamer pleit ze ervoor dat alle aankomend artsen les krijgen over de verschillen tussen mannen en vrouwen en dat de minister alles rond dit thema gaat coördineren."Ik wil dat de minister van VWS een coördinerend bewindspersoon wordt voor alles wat hiermee te maken heeft. Ik wil dat farmaceuten meer onderzoek gaan doen en een fonds oprichten om de verschillen in behandeling, bijwerkingen, doseringen van medicijnen te onderzoeken. En en we moeten het er gewoon vaker over hebben."
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.
Ster advertentie
Ster advertentie
Gerelateerd
SpraakmakersKRO-NCRV
Komen meerlingen tegenwoordig minder vaak voor?SpraakmakersKRO-NCRV
Ouderen blijven langer jonger van geest: 'Leef niet naar je leeftijd, 70 is het nieuwe 50-gevoel'SpraakmakersKRO-NCRV
Waarom heeft de één hoogtevrees en de ander niet?NOS Radio 1 JournaalNOS
Waarom Groningers niet negatiever zijn geworden over de gevolgen van gaswinning