Moeizame onderhandelingen FNV en VNO-NCW over pensioensregeling
- Nieuws
- Moeizame onderhandelingen FNV en VNO-NCW over pensioensregeling
Meer dan een miljoen werknemers van zware beroepen moeten waarschijnlijk langer doorwerken. De regeling waardoor zij met vervroegd pensioen kunnen, loopt in 2025 af. Arbeidersvakbond FNV is in onderhandeling met ondernemersvereniging VNO-NCW en werknemersorganisatie CNV. Volgens FNV-onderhandelaar Piet Rietman lopen de gesprekken met de werkgevers moeizaam en is het tijd voor actie, zegt hij in De Nieuws BV.
Video niet beschikbaar
Bij de RVU-regeling legt de werkgever een bodem van 1200 euro per maand. De werknemer kan dat aanvullen door het pensioen wat naar voren te halen. De FNV vindt het van uiterst belang om deze regeling te verlengen want deze loopt in 2025 af. "Anders moet iedereen straks tot zijn 67e en een paar maanden doorwerken. Als er geen regeling is, dan is er ook geen oplossing voor zware beroepen."
Daarnaast stelt Rietman dat de regeling ook verruimd moet worden. Volgens hem is 1200 euro per maand een grote inkomensterugval: "Stel je werkt in de havens, industrie of metaal. Je bent begin 60, want dat is de leeftijd waarop je gebruik maakt van deze regeling. Als je dan ploegentoeslagen hebt van anderhalf keer modaal, dan maak je best wel een terugval."
De FNV-onderhandelaar vindt dat werkgevers daarom akkoord moeten gaan met een verruiming van de regeling. "Dat betekent niet dat iedereen ook een uitkering krijgt die zo hoog is, maar dat betekent dat ze in sectoren de ruimte hebben om aan de CAO-tafel afspraken te maken en daarvoor een fiscale ruimte is tot aan twee keer modaal", aldus Rietman.
De FNV wil dat er voor alle inkomens afspraken gemaakt kunnen worden. Ook voor mensen met een laag loon.
Wie moet het bekostigen?
Volgens Rietman stelt de vakbond hiermee een redelijke eis. "Je zou denken: 'dat is heel erg duur', maar dat valt heel erg mee." De werkgever bespaart dan, volgens de vakbond, namelijk ook een hoop andere kosten: "Denk aan ziekteverzuim. Mensen die wat ouder zijn, zijn niet vaker ziek - maar langer ziek. Die maken meer gebruik van verlofdagen", verklaart hij.
Bovendien heb je bij eerder stoppen met werken te maken met een vervanger. Die is vaak jonger en wordt een lager loon aan betaald. Rietman denkt dat deze factoren het gunstig maakt voor werkgevers om deze regeling af te spreken.
Niet stukgelopen: maar moeizaam
Ondanks dat Rietman eerder wegliep van de gesprekken met VNO-NCW, zijn de gesprekken niet stukgelopen. "Ik wil het formuleren als 'heel erg moeizaam'. We hebben nu een formeel gesprek gehad, de enige afspraak die daar is gemaakt, is dat er vervolggesprekken komen", zegt Rietman. Hij vindt dat de moeizame onderhandelingen niet aan de FNV ligt: zij hebben hun wensen transparant gedeeld.
De FNV staat open voor elk overleg, willen onderhandelen en daarmee resultaat boeken. "Omdat het zo traag gaat en wij geen inhoudelijke inzet van VNO-CNV hebben gehoord, hebben wij alle reden om onze leden te informeren en te vragen of zij actie willen voeren. Want ik ben bang dat dit nodig zal zijn." De FNV is zich nu aan het beraden op vervolgacties.
Reactie VNO-NCW
VNO-NCW vertelt in een reactie aan De Nieuws BV:
"Anders dan de FNV doet geloven, willen wij als ondernemersorganisaties hier gezamenlijk en in goed overleg uitkomen. Ook wij hebben de ambitie dat zo veel mogelijk werkenden gezond de pensioenleeftijd kunnen bereiken. Werkgevers moeten daarom doorgaan met het steeds meer voorkomen van fysiek zwaar werk en werknemers moeten tijdig over naar andere werkzaamheden of naar een andere baan. Zoals ook het ministerie van SZW zegt zit er geen grote haast op dit dossier (RVU is pas halverwege de periode). We hebben de tijd om met elkaar het hele proces zorgvuldig te doorlopen en het speelveld goed te verkennen. Want het is immers geen gemakkelijke kost. Voor je het weet is alles zwaar werk. Waar wij zeker niet naar terug willen - ook met het oog op de krappe arbeidsmarkt, is een VUT-regeling voor iedereen. Het gaat er om hoe we zorgen dat iedereen gezond de eindstreep haalt."