Binnenland
BNNVARA

Er woedt een bijenoorlog in de Biesbosch

foto: Fotograaf Theo Terwiel - Vroege Vogelsfoto: Fotograaf Theo Terwiel - Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. Er woedt een bijenoorlog in de Biesbosch

In de Biesbosch zijn ze helemaal klaar met de vele duizenden honingbijenkasten, dat blijkt tijdens de speciale uitzending van Vroege Vogels. Onderzoeker Theo Zeegers vertelt wat er aan de hand is.

Video niet beschikbaar

Overal rondom het gebied van de Biesbosch staan bijenkasten. De laatste jaren is het aantal volkeren enorm gegroeid. Uit nieuw onderzoek van EIS Kenniscentrum Insecten blijkt dat wilde bijen in het gebied worden weggeconcurreerd door de vele honingbijen. Het rapport is onlangs aangeboden aan de provincie Zuid-Holland en heeft ook geleid tot Kamervragen. De provincie heeft een onderzoek ingesteld.

Minder bijenkast

Er moeten rond de Biesbosch veel minder bijenkasten komen te staan en op veel minder plekken. Dat is de conclusie van het onderzoek van EIS Kenniscentrum Insecten. Het gaat alleen al het afgelopen jaar om ruim 2000 kasten, met elk zo’n 50.00 honingbijen. Reken maar uit. Staatsbosbeheer heeft zelf vergunningen afgegeven voor totaal 110 bijenkasten.

Reuzenbalsemien produceert veel honing

Imkers hebben de kasten hier veelal ongevraagd neergezet vanwege de reuzenbalsemien. Deze exotische plant bloeit laat in de zomer en geeft flink wat nectar af, met een hoog suikergehalte. Reuzenbalsemien is in de jaren 1950-1960 in de Biesbosch is geïntroduceerd. Inmiddels komt de exoot voor in meer dan een kwart van het gebied.

foto: Vroege Vogels - Henny Radstaak

Bijenkasten rondom de Biesbosch

Maximaal 150 kasten

Volgens Theo Zeegers nemen de aantallen wilde bijen sterk af door de concurrentie met de honingbijen. Dat blijkt onder andere uit literatuuronderzoek. Wat hem betreft zouden er maximaal 150 kasten in het hele gebied mogen staan. En zou er een bufferzone van enkele kilometers moeten komen. In de Biesbosch komen 13 wilde bijensoorten voor die op de Rode Lijst staan, waaronder de zandhommel, de knautiabij en de roodrandzandbij.

Vroege Vogels viert het 600-jarig bestaan van de Biesbosch

Samen met boswachters, wetenschappers en kunstenaars viert Vroege Vogels het 600-jarig bestaan van de Biesbosch. We dompelen ons drie uur lang onder in het grootste zoetwatergetijdengebied van Europa! Onder de rook van Dordrecht vind je hier honderden bevers, zestig soorten wilgen en de enige broedende visarend van Nederland.

Honingbij versus wilde bij

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie