Binnenland
BNNVARA

Het gaat niet goed met de zweefvlieg

foto: Jesper Buursinkfoto: Jesper Buursink
  1. Nieuwschevron right
  2. Het gaat niet goed met de zweefvlieg

Zweefvliegen zijn misschien minder bekend, maar net als bijen en hommels hele belangrijke bestuivers. En het gaat slecht met de zweefvliegen van Nederland. Daarom is EIS Kenniscentrum insecten bezig met het opstellen van een rode lijst voor Nederland. Zo'n rode lijst zou een eerste stap zijn naar een betere bescherming van de bedreigde zweefvliegsoorten, horen we in Vroege Vogels.

Het gaat niet goed met de zweefvliegen

Bestuivers

De zweefvlieg is een belangrijke bestuiver in Nederland en komt voor in veel verschillende soorten en maten. Groot verschil met (wilde) bijen of hommels is dat ze ook veel in bossen voorkomen en ieder hun eigen larve stadium hebben. Sommige groeien onderwater, in dood hout, in bepaalde planten en er zijn zelfs soorten die middels een soort ademhalingsbuisje kunnen ademhalen in mestvaten.

Naast dat de zweefvlieg een belangrijke bestuiver is, is deze ook een bestrijder van bladluis en een uitstekende indicator van natuuromstandigheden. Je zou kunnen zeggen dat als het niet goed gaat met de zweefvlieg, het niet goed gaat met de natuur.

Afname

De laatste 40 jaar lijkt de zweefvlieg in sommige gebieden met 80% afgenomen. 33 soorten staan op punt om in heel Europa te verdwijnen. En dit belooft dus niet veel goeds voor onze natuur. In Nederland moet dit na onderzoek nog duidelijk worden. Maar dat het slecht gaat met de zweefvlieg is duidelijk. Dit komt door landbouw en watermanagement, door bebouwing, aantasting van natuurgebieden en natuurlijk door gebruik van pesticiden. En het ziet er niet naar uit dat er in de nabije toekomst verbetering in komt.

Determineren

Om meer te leren over de zweefvlieg is het goed om deze te herkennen. Ze zijn namelijk nogal goed in mimicry waarbij ze eruit kunnen zien als een wesp, een bij of zelfs een hommel. En ze zijn hier zo goed in dat de meeste mensen ze niet uit elkaar kunnen houden.

Om de kennis te vergroten over dit belangrijke insect heeft EIS kenniscentrum nu gratis een 'zoekkaart zweefvliegen' gemaakt zodat we ze nu allemaal zelf kunnen herkennen. En het eerste belangrijkste kenmerk om te onthouden: zweefvliegen hebben aanzienlijk kortere antennes dan bijen, wespen en hommels en hebben grotere ogen.

Download de gratis herkenningskaart hier.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie