Nederlandse bijdrage 'dodelijkste VN-missie ooit' waarschijnlijk verlengd
- Nieuws
- Nederlandse bijdrage 'dodelijkste VN-missie ooit' waarschijnlijk verlengd
De Nederlandse bijdrage aan de missie in Mali ligt zwaar onder vuur sinds de dood van twee Nederlandse militairen en een hierop volgend vernietigend rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV). Volgende week beslist de Tweede Kamer of de Nederlandse bijdrage wordt verlengd. NOS-verslaggever Wilco Boom denkt dat de Kamer groen licht gaat geven.
Het huidige mandaat voor de Nederlandse bijdrage loopt tot januari 2018. "De landen waar Nederland mee samenwerkt zijn afhankelijk van Nederlandse commando’s voor hun inlichtingen. Het zou heel heftig als de Kamer op zo’n korte termijn kiest voor stoppen", zegt Boom in Met het Oog op Morgen.
De VN-missie
De VN is sinds 2013 met zo’n 11.000 militairen in Mali gestationeerd. 300 van de blauwhelmen zijn Nederlands. De activiteiten in Mali staan te boek als 'de dodelijkste VN-missieooit'. Sinds 2013 kwamen 146 militairen om het leven, onder wie twee Nederlanders.
Kritiekpunten
Zo'n 25 landen, waaronder de Verenigde Staten, Duitsland en Frankrijk, zijn momenteel actief in Mali. Na de dood van twee Nederlandse militairen, velde de OVV in een rapport een vernietigend oordeel over de veiligheid van Nederlandse blauwhelmen in het Afrikaanse land. De opslag van munitie was ondeugdelijk en de medische hulp in Mali voldeed niet aan 'de hoogste eisen van traumazorg'.
Die kritiekpunten zijn nu aangepakt, liet Defensie gisteren weten in een update aan de Kamer. "De opslag van munitie zou aanmerkelijk verbeterd zijn", zegt Boom. Tijdens verkenningsmissies gaan militairen nu anders te werk. "Er is nu meestal een helikopter aanwezig op minder dan een half uur vliegen. Als die er niet is, blijven de commando’s in de buurt van de legerbasis."
Gewapende militanten namen in 2012 grote delen van Noord-Mali in, voordat ze werden teruggedrongen door Franse militaire interventie. Sindsdien stelt de VN zich als taak om veiligheid en stabiliteit in de regio te brengen. Maar volgens journalist Gerbert van der Aa, die net terug is van een reis door Mali, is het tegendeel gebeurd. "Je ziet eigenlijk dat jihadisten steeds meer invloed winnen", zegt hij.
Crux in het uitblijven van veiligheid is volgens Van der Aa de geringe macht van de Malinese overheid. "Het doel van de VN is om de Malinese overheid sterker te maken, maar die overheid heeft totaal geen invloed in het noorden."