Universiteit Utrecht stopt met zes talenstudies: 'Alles draait om geld'
- Nieuws
- Universiteit Utrecht stopt met zes talenstudies: 'Alles draait om geld'
Vanaf 2026 stopt de Universiteit Utrecht met de studies Duits, Frans, Arabisch, Italiaans, Keltisch en Religiewetenschappen. Voor Charlotte Goulmy, docent Frans en al 28 jaar betrokken bij het taalonderwijs, komt dit besluit niet als een verrassing. Volgens haar is het stopzetten van deze studies een symptoom van een al langer gaande verwaarlozing van taalonderwijs in Nederland.
Video niet beschikbaar
De afbraak begon bij de 'Tweede Fase'
Goulmy legt uit dat het probleem zijn oorsprong vindt bij de invoering van de Tweede Fase in het onderwijs in de jaren '90. "Het idee was dat leerlingen meer verantwoordelijkheid zouden nemen voor hun eigen leerproces", vertelt ze, maar in de praktijk betekende dit voor veel talen dat het onderwijs versplinterd werd in 'deelvakken'. Voor Frans betekende dit dat leerlingen bijvoorbeeld alleen leerden spreken en luisteren, zonder de grammatica of schrijfvaardigheden te hoeven beheersen. "Ze hebben het vak genadeloos door de knieën gejast", zegt Goulmy.
Deze veranderingen hebben volgens Goulmy de waarde van het taalonderwijs ondermijnd. "Als je leerlingen vertelt dat ze alleen hoeven te kunnen lezen of luisteren, maak je het vak waardeloos", stelt ze. Het ging volgens haar niet meer om taalbeheersing in zijn geheel, maar om losse onderdelen.
'Een kwestie van geld'
Volgens Goulmy speelt geld een centrale rol in de marginalisatie van het taalonderwijs. Ze heeft in het verleden bij de Tweede Kamercommissie Onderwijs al gewaarschuwd voor de gevolgen van bezuinigingen op kleine studies. Hoewel onderwijsminister Eppo Bruins destijds aanwezig was en naar haar verhaal luisterde, zag zij weinig resultaat. "Het draait tegenwoordig allemaal om geld", zegt Goulmy teleurgesteld. Ze gelooft dat prioriteit wordt gegeven aan vakken die betere economische vooruitzichten bieden, zoals de bètavakken.
Ook merkt Goulmy dat de focus op alfa- en taalvakken in het algemeen vermindert. "Kinderen worden opgevoed met het idee dat ze een studie moeten kiezen die een baan garandeert", legt ze uit. Hierdoor zouden studies als Frans of Duits voor veel jongeren minder aantrekkelijk worden. Ondanks haar jarenlange inzet voor de Franse taal en cultuur, klinkt Goulmy pessimistisch over de toekomst van het taalonderwijs in Nederland. "Ik zeg al jaren tegen mijn leerlingen die enthousiast naar me toekomen: 'Doe het maar niet, schat.'"
Nieuwsweekend is het zaterdagochtendmagazine van MAX. Elke zaterdag van 08.30 tot 11.00 uur. Gepresenteerd door Mieke van der Weij en Pieter van der Wielen.