Binnenland
NOS

Zo kijkt Europa naar de uitslag van de Europese verkiezingen in Nederland

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zo kijkt Europa naar de uitslag van de Europese verkiezingen in Nederland

GroenLinks-PvdA en de PVV zijn de grootste partijen geworden bij de Europese verkiezingen. GroenLinks-PvdA lijkt acht zetels halen, één minder dan in 2019. De PVV is de grote winnaar en stevent af op zeven zetels, zes meer dan na de vorige verkiezingen. Catherine de Vries, hoogleraar Europese politiek, duidt de uitslag in het NOS Radio 1 Journaal.

Wat betekent de uitslag van de verkiezing voor de Europese verhoudingen?

Video niet beschikbaar

"In Nederland kijken we altijd naar: wie wordt de grootste", aldus De Vries. "Veel interessanter is alleen hoe de pro-Europese partijen het hebben gedaan tegenover de sceptische partijen. En dan zien we dat de pro-Europese partijen als PvdA-GroenLinks, VVD en D66 in totaal zo'n twee derde van alle stemmen heeft behaald en de sceptische partijen een derde." Volgens De Vries komt dit vooral vanwege de opkomst. "Pro-Europese partijen hebben hun kiezers veel meer weten te mobiliseren." Ook valt op dat vooral de kiezers van de coalitiepartijen wegbleven.

Opkomst

Alle partijen komen in het Europees Parlement in zogeheten politieke families. Zo kan worden gekeken wat de invloed is van verschillende partijen. Aangezien veel Europese landen pas zondag stemmen, is het nog moeilijk te zeggen hoe dit eruit komt te zien. Wel is duidelijk na de exitpoll dat de Nederlandse invloed vrij versnipperd is meent De Vries. "Je hebt namelijk aan de ene kant een heel pro-Europees verhaal, maar aan de andere kant ook sceptische signalen. Maar kijkend naar de totale uitslag lijkt het erop dat Nederlandse Europarlementariërs meer voor Europese samenwerking gaan, dan dat ze er een rem op zetten."

Andere landen en politicologen keken vol belangstelling naar de verkiezingen in Nederland, omdat Nederland het eerste land is dat stemt. "Waar we dan vooral naar kijken is de opkomst. In Nederland is die hoger dan vijf jaar geleden en dat is toch vrij onverwacht. Ik ben dan benieuwd hoe dat in andere landen zou zijn", aldus De Vries. Ook wijst ze op de peilingen. De PVV heeft flink gewonnen, maar in de peilingen stond de partij er misschien wel iets beter voor. "Het is interessant hoe andere radicaal-rechtse partijen in Europa het gaan doen." Over het algemeen profiteren pro-Europese partijen namelijk meer van een lagere opkomst.

Ursula von der Leyen

"Een ander opvallend punt is het CDA-effect", meent De Vries. "Het CDA, toch een middenpartij, deed het toch beter dan verwacht. Ik verwacht dat de Europese Volkspartij, waar het CDA onderdeel van is, toch tevreden kijkt naar de uitslag. Ook Ursula von der Leyen komt uit die Europese familie en zal waarschijnlijk tevreden zijn dat ze niet te veel verliezen."

Of het in heel Europa ongeveer hetzelfde sentiment is als in Nederland is nog afwachten. De meeste landen stemmen zondag en dan komt de hele uitslag op zijn vroegst op maandagochtend. Welke Europese familie de grootste wordt is dus nog onduidelijk.

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie