Binnenland
BNNVARA

Israel van Dorsten maakt jongeren bewust van psychische mishandeling

foto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Israel van Dorsten maakt jongeren bewust van psychische mishandeling

Israel van Dorsten, bekend als een van de kinderen van Ruinerwold, besloot samen met medestudenten een informatieve Instagrampagina op te richten, genaamd 'Stille Schade'. Hiermee willen ze jongeren bewust maken van psychische mishandeling. Dit doen ze in samenwerking met de stichting 'Het Verdwenen Zelf'. Voorzitter van deze stichting, Tako Engelfriet, en Van Dorsten vertellen bij De Nieuws BV over het project.

Video niet beschikbaar

'Stille schade is de grootste schade' stelt de samenwerking tussen Engelfriet en Van Dorsten. Engelfriet legt uit dat psychische mishandeling heel breed is, van uitschelden tot kleineren. "Maar wat belangrijk is om te onthouden, is dat psychische mishandeling een patroon is, geen individuele actie. Als het dagelijks gebeurt, dan wordt het problematisch."

Gevolgen psychische mishandeling

Uit cijfers van het CBS blijkt dat 1 op de 10 jongeren te maken krijgt met een vorm psychische mishandeling. En dat is zorgwekkend, want de gevolgen kunnen levenslang zijn. Engelfriet: "De gevolgen kunnen even ernstig of soms zelfs wel ernstiger zijn dan fysiek of seksueel geweld."

Van Dorsten benoemt dat hij nog steeds bezig is met het herstelproces van psychische mishandeling. "Het heeft nog steeds veel gevolgen, ook nu ik al tweeënhalf jaar uit de situatie ben. En dat gaat soms makkelijker en soms moeilijker." Van Dorsten geeft aan dat hij progressie maakt door middel van therapie en zijn familie.

Stille schade

Van Dorsten legt uit waarom er gekozen is voor de naam 'Stille Schade'. "Het is iets wat in jezelf zit, iets wat je niet uitspreekt en niet kan zien. Veel mensen ervaren dat als ze dingen hebben meegemaakt er niet over durven of kunnen praten, het lijkt wel een taboe."

Engelfriet beaamt dit: "Je ziet dat er over seksueel geweld, gelukkig, al meer openheid is door #metoo. Maar psychisch geweld wordt amper opgepikt. Van dat stukje psychische mishandeling wordt ook maar verwacht dat je het langs je heen moet laten glijden."

Bewustwording jongeren

Van Dorsten heeft ervoor gekozen om met zijn pagina vooral jongeren aan te spreken omdat hij opmerkte dat het onderwerp nog niet leeft onder deze groep. "Het is heel belangrijk dat mensen zich zo jong mogelijk bewust zijn van psychisch geweld en leren dat niet niet normaal is. Zo kunnen we de kans op psychische mishandeling ook verminderen."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, TikTok en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie