Israel van Dorsten vraagt aandacht voor psychisch geweld
- Nieuws
- Israel van Dorsten vraagt aandacht voor psychisch geweld
Toen Israel van Dorsten de boerderij in Ruinerwold was ontvlucht werd hem verteld dat hij en zijn broers en zussen nooit écht werden vastgehouden. "Opsluiting hoeft niet altijd fysiek te zijn. Een deur die niet op slot zit kan nog steeds gesloten voelen", vertelt hij in De Publieke Tribune.
Video niet beschikbaar
In oktober 2019 werd Israel van Dorsten (1994) wereldnieuws, toen hij zijn ouderlijk huis in het Drentse Ruinerwold ontvluchtte en in een café in het dorp om hulp vroeg. Jarenlang leefden hij en zijn broers en zussen met hun vader in totale afzondering van de buitenwereld. Samen met zijn zus en twee oudste broers werkte Israel mee aan De Kinderen van Ruinerwold (2021, BNNVARA) een docu-serie die in 2021 veel indruk maakte.
Sinds hun verhaal de wereld over ging is er veel aandacht geweest voor het fysieke en seksuele geweld op de boerderij. De emotionele en psychische mishandeling waar de kinderen jarenlang slachtoffer van zijn geweest lijkt veel minder te worden genoemd. Israel: "Het is wel genoemd, maar het wordt minder opgepikt. Mensen begrijpen het minder, dus slaat het ook minder aan."
'Opsluiting kan ook psychisch'
Dat er nog veel onbegrip heerst over wat psychisch geweld is, is Israel de afgelopen tijd wel duidelijk geworden. Toen hij de boerderij in Ruinerwold was ontvlucht werd hem verteld dat hij en zijn broers en zussen eigenlijk nooit écht werden vastgehouden. "Opsluiting hoeft niet altijd fysiek te zijn. Opsluiting kan ook psychisch veroorzaakt zijn. Mensen hebben gauw het gevoel dat als een deur niet op slot zit en je er gewoon doorheen kunt, je niet opgesloten bent.
"Maar in onze situatie waren wij wel degelijk opgesloten, omdat we niet naar buiten durfden. Die angst die daarbij komt kijken is ook een vorm van opsluiting. Bij ons was dat heel extreem, wij durfden het erf van de boerderij niet af, maar ook in andere situaties zie je dat mensen vast komen te zitten, omdat ze eigenlijk opgesloten zitten."
Gerelateerde podcast
De Publieke Tribune
In De Publieke Tribune interviewt Coen Verbraak iedere week ervaringsdeskundigen over maatschappelijke onderwerpen die hen bezighouden of belemmeren in het dagelijks leven.