Binnenland
AVROTROS

Wat hebben panda's Wu Wen en Xing Ya Ouwehands Dierenpark gebracht?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat hebben panda's Wu Wen en Xing Ya Ouwehands Dierenpark gebracht?

Het is een jaar geleden dat twee panda's uit China ons land op zijn kop zetten. Reuzenpanda's Wu Wen en Xing Ya wonen sinds april 2017 in Ouwehands Dierenpark in Rhenen. Na lang onderhandelen werden de panda's naar de dierentuin gehaald, met de verwachting dat zij een grote impuls aan het park zouden geven.

Wat heeft de komst van de beesten uiteindelijk gebracht? Hebben Ouwehands Dierenpark en Rhenen er van geprofiteerd? Verslaggever Harm van Atteveld was een week lang in Rhenen en zocht het uit voor EenVandaag.

Aflevering 1: Hoop op nieuwe panda-hype

Bioloog José Kok hoopt dat het eerste fysieke contact tussen Wu Wen en Xing Ya uitmondt in een succesvolle paring. Dat hoopt directeur Robin de Lange ook: een babypanda zou een nieuwe mediahype opleveren en die is zeer welkom. Panda’s houden is namelijk een dure hobby: het park betaalt de Chinezen jaarlijks 1 miljoen dollar en dat 15 jaar lang. Om dat te betalen, heb je wel bezoekers nodig.

Aflevering 2: Extra omzet?

De verwachtingen waren hooggespannen bij ondernemers in Rhenen. De komst van de reuzenpanda’s zou wel eens flink wat extra omzet kunnen betekenen. Maar er was ook vrees: voor verkeersdrukte van al die mensen die de panda’s willen zien. De vraag is: heeft de komst van Xing Ya en Wu Wen Rhenen blijvend veranderd?

Aflevering 3: Panda-merchandise

Eén miljoen dollar per jaar gaat naar China in ruil voor de twee reuzenpanda’s in Rhenen. Dat geld wordt ingezet voor natuurbescherming in China. Ondanks dat enorme bedrag, steeg het aantal bezoekers aan Ouwehands Dierenpark sinds de panda's maar licht, en de verwachte parkeeroverlast bleef uit. Tóch zijn de panda’s een succesvolle 'business case' voor het dierenpark. Directeur Robin de Lange legt uit dat dat álles met 'panda-merchandise' te maken heeft.

Aflevering 4: Bamboe

Panda's eten bamboe, maar niet zomaar elke bamboesoort. Het zijn extreem kieskeurige dieren die niet de jonge twijgjes, maar de harde stam van de bamboe eten. Al die bamboe komt uit het Brabantse Asten van het bedrijf Bamboo Giant van Bennie Nielen. Hij levert inmiddels bamboe aan vier dierentuinen waar panda’s verblijven. Nielsen legt uit wat het geheim is van zijn bedrijf.

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie