Jaren later een verkeersboete uit Italië: wel of niet betalen?
- Nieuws
- Jaren later een verkeersboete uit Italië: wel of niet betalen?
[AVROTROS] Ineens ploft op de deurmat een dikke brief: een aanmaning van het Nationaal Incasso Bureau omdat je in Italië een verkeersboete gehad zou hebben, maar zelf weet je van niks. Toch zou de Italiaanse overheid al ruim twee jaar op je geld wachten, omdat je illegaal door een straatje gereden zou hebben. Radar kreeg er meerdere meldingen over.
Video niet beschikbaar
Bart kreeg ruim tweeënhalf jaar na zijn vakantie in Italië ineens een brief van een incassobureau. Hij zou een boete hebben gekregen in Florence en deze nooit betaald hebben. Bart was wel in de stad geweest, maar is zich van geen kwaad bewust. "Als wij echt iets verkeerd zouden hebben gedaan, dan heb ik er geen problemen mee om de boete te betalen. Waar wij bezwaar tegen maken is de draconische verhoging van de boete." De boete van Bart werd namelijk verhoogd van 147 naar 707 euro, een verhoging van 560 euro.
Verhoging mag niet zomaar
Bart is niet de enige die dit overkwam. Zowel bij Radar, de ANWB en het Europees Consumenten Centrum (ECC) kwamen in totaal meer dan honderd meldingen binnen. Opvallend is dat alle consumenten aangeven nooit de originele boete ontvangen te hebben, maar wel de aanmaning inclusief de forse verhoging. Toch hoef je dat niet zomaar te accepteren, zegt Martijn Witvliet van het ECC: "De Italiaanse overheid moet de overtreder via een aangetekende brief in kennis stellen." Dat betekent dat het incassobureau moet aantonen dat jij de boete ontvangen hebt. Kunnen ze dat niet, dan mogen ze ook geen verhoging in rekening brengen.
'Boetes wel geldig, verhoging vaak niet'
Wel is het waarschijnlijk zo dat de boetes echt zijn. In Italië zijn namelijk zogenaamde ZLT-zones. In deze gebieden mag je met de auto niet rijden. Het probleem voor veel mensen is dat dit aangegeven wordt in het Italiaans of op borden met pictogrammen die hoog boven de straat hangen. Door middel van een flitssysteem krijg je al een boete als je nog maar twee meter de straat ingereden bent. Radar heeft bij de gemeente Florence nagevraagd of de boetes echt zijn, maar die wil hier niet op reageren. Het ECC denkt wel dat de boetes echt zijn.
Wat waarschijnlijk niet mag is de forse verhoging van de boetes. Dit mag pas doorgevoerd worden als de gemeente kan aantonen dat jij de originele boete ontvangen hebt. Witvliet: "Het beste advies is om bij het incassobureau aan te geven dat je bereid bent om de hoofdsom te betalen, maar niet de bijkomende kosten. Dit omdat je aantoonbaar niet in de gelegenheid geweest bent om het oorspronkelijke boetebedrag zonder extra kosten te betalen."
Bezwaar tegen Italiaanse boetes is lastig
Het is bovendien gemakkelijker om contact op te nemen met het Nederlandse incassobureau dan in bezwaar te gaan bij de Italiaanse overheid. Witvliet: "Het heeft weinig zin om in bezwaar of beroep te gaan in Italië, omdat de bezwaartermijn waarschijnlijk is verstreken. Bovendien moet het bezwaar in het Italiaans worden opgesteld en ook loop je het risico dat je wordt opgeroepen om naar de rechtbank te komen. Bovendien kan het boetebedrag verdubbeld worden als het bezwaar of beroep wordt afgewezen." De Italiaanse wet verschilt daarin van de Nederlandse. Hier kunnen boetes niet verhoogd worden als je bezwaar wordt afgewezen.
Zuid-Europese landen geven soms 'korting'
Krijg je een boete tijdens je vakantie, dan is het volgens Witvliet raadzaam om snel te handelen. "In Zuid-Europese landen zien we vaak dat overtreders korting krijgen bij een snelle betaling. In Nederland kennen we dat niet, sterker nog, alleen een te late betaling heeft consequenties en wordt bestraft door verhogingen. Die verhoging kan oplopen tot drie keer het oorspronkelijke boetebedrag."
Wat moet je doen als je een boete uit het buitenland krijgt?
Volgens Witvliet is het vooral belangrijk om de boete goed te lezen. "In elke boete staat beschreven hoe je in bezwaar kunt gaan. Die procedure is gebonden aan nationale regels en verschilt per land. Het is verstandig om vooraf goed te beoordelen of het zin heeft om een bezwaar in te dienen. Het Europees Consumenten Centrum Nederland verstrekt gratis informatie. Ook kunnen we helpen bij het bepalen of het een echte boete is." Verder wordt aangeraden om boetes snel te betalen om prijsverhogingen te voorkomen.
Nationaal Incasso Bureau: neem contact op
Het Nationaal Incasso Bureau zegt slechts in opdracht van de lokale Italiaanse overheid te werken. Op de lopende zaken willen ze niet ingaan. Wel roepen ze consumenten op om contact op te nemen als ze denken dat een boete niet klopt.
Jaren later een verkeersboete uit Italië: wel of niet betalen?
Reageren?
Dat kan onder dit artikel op de website van Radar of plaats een reactie op de Facebookpagina van Radar. Dit artikel en meer consumentennieuws in je mailbox? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief van Radar.