Binnenland
NOS

Hoe maken we voedselconsumptie duurzamer en gezonder?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe maken we voedselconsumptie duurzamer en gezonder?

Morgen presenteert het Planbureau voor de Leefomgeving het rapport 'Voedselconsumptie veranderen'. Eerder presenteerde Eurocommissaris Timmermans al het plan 'Van boer tot bord'. Voedsel zou duurzamer en gezonder moeten worden, maar hoe bereiken we dat?

Louise Fresco is voorzitter van de Wageningen universiteit en voedseldeskundige. Over voedsel schreef ze het boek Hamburgers in het Paradijs. "In Nederland is het relatief makkelijk om tegen een lage vergoeding gezond te eten. Toch consumeren we te weinig groenten en vis. Er zijn nog steeds mensen die te veel calorieën binnenkrijgen. De discussie is er al, maar het is dus wel belangrijk dat er zaken veranderen om effectief duurzamer en gezonder te eten", vertelde ze in NOS Met het Oog op Morgen.

Video niet beschikbaar

Maatwerk

Toch is het niet altijd evident om problemen algemeen aan te pakken. "Zo hebben boeren in Europa te maken met verschillende problemen. In het Zuiden zijn er bijvoorbeeld meer effecten van verdroging en hitte. En we gebruiken over het algemeen te veel chemicaliën", zegt Fresco.

"Precisielandbouw is de trend. Je moet je afvragen wat je waar nodig hebt en hoe je diversiteit zo goed mogelijk kan garanderen. Je wil produceren waar het goed kan en waar je zo min mogelijk schade toebrengt aan het milieu, maar waar het wel goed opbrengt. Dat betekent maatwerk en dat is soms moeilijk te zien."

Heel veel land is volgens Fresco ook niet geschikt voor andere dingen dan beweiding: "Je moet boeren stimuleren die innovatief zijn en op maat willen werken. In Nederland moeten we heel snel beslissen waar we wat willen hebben."

Probleem verplaatsen

Toch is het opleggen van te veel regels voor onze boeren volgens Fresco ook niet per se de oplossing: "Ik verwacht dat een deel van de bulkproductie echt gaat verplaatsen van Nederland naar andere landen in Europa. Maar daarmee verplaats je het probleem gewoon en maak je het zelfs nog groter. Zo is de uitstoot van broeikasgassen in Nederland bijvoorbeeld lager dan in veel andere landen. En vergeet ook dierenwelzijnsmaatregelen niet. Dat is niet overal even goed geregeld. Nederland kan het dan wel goed doen, maar het is een Europees en zelfs wereldwijd probleem."

Fresco begrijpt de frustratie van de boeren wel. "Je kan gerust afspraken maken, maar de frustratie van de boeren is dat er iedere keer nieuwe regels komen en dat ze niet weten waar ze aan toe zijn. Het is zelfs helemaal niet duidelijk of er in Nederland wel een jonge generatie boeren komt. Ze moeten aan zoveel regeltjes voldoen."

Wie neemt de regie?

Volgens haar moet de overheid ook een grotere rol spelen in dit verhaal en gaat het niet enkel over de burger en de boer want daardoor komt de hele keten nauwelijks aan de orde: "Je moet afspraken maken met álle bedrijven die te maken hebben met voedsel. De nadruk moet niet zozeer liggen op individuele voedingsproducten. Het gaat om het hele patroon. We consumeren nog steeds te veel dierlijke eiwitten en verspillen nog te veel voedsel."

"Er moeten op lange termijn ook afspraken gemaakt worden tussen boeren, de verwerkers, de retail én de consument. Die laatste zou zich zelf geen zorgen moeten maken over ieder individueel product. Die rol moet de overheid spelen. Wie neemt de regie? Dat wordt de belangrijkste vraag. De overheid kan deels sturend zijn door het voor de boeren mogelijk te maken om goed te produceren."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie