Binnenland
EO

Cocaïne tijdens werktijd of een joint in een Teams-vergadering: mag je dan ontslagen worden?

foto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Cocaïne tijdens werktijd of een joint in een Teams-vergadering: mag je dan ontslagen worden?

Een opmerkelijk bericht in De Gelderlander: een man krijgt bijna 12.000 euro van zijn voormalige werkgever, omdat hij onterecht op staande voet ontslagen was. Dit gebeurde nadat hij een dag vrij nam nadat zijn huis was afgebrand. Het ontslag had niet mogen gebeuren, vindt de rechter. Dit terugdraaien gebeurt regelmatig. Wat zijn de regels eigenlijk?

Arbeidsrechtadvocaat Suzanne Meijers gaf het antwoord in Geld of je leven.

Wanneer mag je op staande voet ontslagen worden? (6 februari 2025) - Geld of je leven

Eigenlijk is het best ingewikkeld om op staande voet ontslagen te worden, zegt Meijers. Er zijn hele strenge regels. "In de wet staan een aantal redenen opgesomd, zoals fraude en diefstal, maar dat betekent niet dat andere zaken niet ook een dringende reden zouden kunnen zijn."

Zo'n is ontslag ook echt heftig, zegt Meijers. "Je staat direct op straat. Geen salaris, geen uitkering. Dus dat daar strenge beperkingen mee gepaard gaan, is wel logisch."

Cocaïne

Meijers gaf in Geld of je leven een paar voorbeelden die aantonen hoe ingewikkeld de wetgeving kan zijn. "Een voorbeeld is een advocaat die – samen met een collega die naar een ander kantoor ging – voorstelde om een lijntje cocaïne te snuiven als afscheidsfeestje", aldus Meijers. De vertrekkende collega, een vrouw, weigerde dat, maar dacht wel dat de eerstgenoemde advocaat wél snoof. Daarna probeerde hij haar te zoenen, waarna de vertrekkende collega naar haar leidinggevende stapte en de advocaat ontslagen werd. Is dat terecht?

De kantonrechter vond het ontslag terecht, maar het Hof van Justitie niet: het werd dus teruggedraaid. "Er werd niet aantoonbaar coke gebruikt op de werkvloer en de avances waren wel verwijtbaar, maar geen dringende reden om te ontslaan omdat hij er na zijn blauwtje meteen mee stopte", aldus Meijers.

Joint op Teams

Nog een boeiend voorbeeld: een leidinggevende stak een joint op tijdens een Teams-vergadering. "De werkgever vond dat hij het niet kon maken in zijn functie, maar hij zei dat hij last had van zijn nek. Er was een zero tolerence-beleid tijdens werktijd, maar hij zei: ik zit thuis en het is al na vijf uur…"

De rechter besloot zijn ontslag te laten staan, omdat je als manager ook wel eens na vijf uur werkt en ook thuis werken, werken is.

De man uit de intro van dit artikel werd overigens onterecht ontslagen omdat zijn werkweigering volgens de rechter gerechtvaardigd was. Omdat de partijen al eerder ruzie hadden, kreeg hij 11.643 euro en niet de 42.000 euro die hij had geëist.

Ster advertentie
Ster advertentie