Binnenland
BNNVARA

Palestijnse asielzoekers uit Gazastrook krijgen erkenning: Nederlandse staat gaat in hoger beroep

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Palestijnse asielzoekers uit Gazastrook krijgen erkenning: Nederlandse staat gaat in hoger beroep

Een Nederlandse rechter erkent dat in de Gazastrook een humanitaire noodsituatie heerst. "De situatie in Gaza is zo beroerd dat je eigenlijk alle vluchtelingen uit de Gaza asiel moet verlenen", zegt asieladvocaat Marq Wijngaarden in De Nieuws BV. Toch gaat de Nederlandse staat tegen deze uitspraak in hoger beroep.

Video niet beschikbaar

"De situatie is heel moeilijk", vertelt Ibrahim Al-Baz van het Nederlands Palestina Komitee. "Het is een humanitaire noodsituatie, Palestijnen zitten als ratten in de val." Al-Baz legt uit dat de Gazastrook wordt ingesloten door Israël en Egypte, "Je kan er gewoon niet uit en als je er wel uitkomt, kan je zeker nooit meer terug naar Palestina."

Gazastrook is onbewoonbaar

Bovendien is de situatie in Gaza met de jaren verslechterd. Al-Baz: "Er is een tekort aan medicijnen, levensmiddelen en schoon water. De VN heeft de Gazastrook als niet bewoonbaar verklaard door het tekort aan voorzieningen. De werkloosheid is 70%: de situatie is onhoudbaar."

De VN waarschuwt al jaren voor de onleefbare situatie in de Gazastrook. De rechtbank in Amsterdam is het daar nu mee eens. Deze week heeft een rechter erkend dat er in Gaza een humanitaire noodsituatie heerst. Dat geeft Palestijnse asielzoekers uit Gaza recht op een Nederlandse verblijfsvergunning. Maar, de staatssecretaris van Justitie stuurt de asielzoekers liever terug, en gaat in hoger beroep.

Quote

Als er misstanden gebeuren moet je die duidelijk benoemen

Sjoerd Sjoerdsma

'De grootste openluchtgevangenis ter wereld'

D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma beschrijft de Gazastrook als 'grootste openluchtgevangenis ter wereld'. Volgens het Tweede Kamerlid is het een uitzichtloze situatie waarin de bevolking zich bevindt: "Het is heel perspectiefloos om ergens te wonen waar drie uur per dag maar elektriciteit en water is en waar je geen baan kan hebben, waar je moet lummelen om je tijd te verdoen."

Volgens Sjoerdsma is het 'een van de meest trieste constateringen' dat Gaza onbewoonbaar is verklaard door de VN, "omdat het helemaal geen arm gebied is. Het is een hoogopgeleide, jonge bevolking die daarna geen baan kan vinden. De situatie wordt verpest door twee dingen; militante groeperingen zoals Hamas en Israël die vasthoudt aan een blokkade waardoor niemand Gaza in en uit kan en dus geen perspectief op een normaal bestaan heeft. Dat is een wurggreep die verstikkend werkt voor de 2 miljoen mensen die daar moeten wonen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Reflex van de Nederlandse staat

Advocaat Marq Wijngaarden staat de cliënt bij waarvan de rechter nu heeft geoordeeld dat hij recht heeft op een Nederlandse verblijfsvergunning. Wijngaarden vertelt dat het de eerste keer in twee jaar is dat een rechter de algemene situatie in Gaza heeft beoordeeld. Bovendien is het de eerste keer in de geschiedenis van het asielrecht dat de Nederlandse rechter spreekt van een humanitaire noodsituatie.

Ondanks dat de rechter de noodsituatie erkent, gaat de Nederlandse staat in hoger beroep. "Het is een reflex die je heel vaak ziet bij de Nederlandse staat', zegt Sjoerdsma. "Ik weet niet wat de beweegredenen zijn van Ankie Broekers Knol maar ik vind wel in algemene zin dat Nederland wel heel ver gaat om aan te tonen dat verschrikkelijke gebieden toch niet zo verschrikkelijk zijn als andere instanties of rechters vinden dat ze zijn."

Van het hoger beroep staat advocaat Wijngaarden niet te kijken. "Ik ben eraan gewend in asielzaken dat de Nederlandse staat zijn ongelijk niet kan bekennen en dat je dat alleen via de rechter haalt."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Misstanden moeten benoemd worden'

Volgens Sjoerdsma is een duurzame oplossing voor Gaza, "toegang tot de echte wereld en een verbindingsweg met de Jordaanoever en de rest van de wereld." Volgens het Kamerlid is er geen gebrek aan goede plannen, maar leent de werkelijkheid zich niet voor een oplossing.

Sjoerdsma: "Ik vind dat we moeten blijven proberen het leven van deze mensen te verbeteren. Tegelijkertijd constateer ik dat de situatie is verslechterd en in Nederland wordt de discussie gedomineerd door rechts-extremistische kant. Israël is een belangrijke bondgenoot. Maar als er misstanden gebeuren moet je die duidelijk benoemen."

Erkenning noodsituatie Gazastrook

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie