Bestond de Ster van Bethlehem echt?
- Nieuws
- Bestond de Ster van Bethlehem echt?
In het kerstverhaal reizen de drie wijzen uit het oosten vlak na de geboorte van Jezus naar Bethlehem omdat ze 'een ster hebben zien opgaan'. Maar heeft deze ster echt bestaan? Astronomen buigen zich al eeuwenlang over die vraag. Wetenschapsjournalist Govert Schilling vertelt in Vroege Vogels welke verschillende verklaringen er zijn voor die beroemde 'Ster van Bethlehem'.
De Ster van Bethlehem
Het oorspronkelijke verhaal is te lezen in Mattheüs 2 in de Bijbel. De wijzen (magiërs) reizen naar Bethlehem, geleid door een felle ster. In het huis waarboven de ster stil staat, vinden zij het pasgeboren kindje Jezus. Ze schenken hem goud, wierook en mirre en hars. Maar wat hebben die wijzen gezien? Een van de verklaringen is dat het een waarneming zou zijn van een supernova.
Dat is onder andere een explosie van een zware ster. Bij zo'n ontploffing een enorme hoeveelheid licht uitgestraald. De ster vlamt op met de lichtkracht van honderden miljoenen tot meer dan een miljard zonnen. Volgens Schilling is het niet geloofwaardig dat destijds ook een supernova heeft plaatsgevonden. Dergelijke hemelverschijnselen zouden terug te vinden moeten zijn in bijvoorbeeld oude Chinese bronnen.
Samenstand van verschillende planeten
Een andere uitleg voor de Ster van Bethlehem is een samenstand van verschillende planeten. Bijvoorbeeld die van de planeten Jupiter en Saturnus of van Jupiter en Venus, die beiden rond het jaar nul zouden hebben plaatsgevonden. Een samenstand treedt op als twee hemellichamen, die ver van elkaar vandaan staan vanuit het perspectief van een waarnemer op de aarde ogenschijnlijk dicht bij elkaar staan. Of de verklaring van de planeet Jupiter, die in het jaar 6 v.C. twee keer bedekt werd door de maan.
Grote Planetenparade
Heel de maand december is het een feest om naar boven te kijken. Tenminste als het weer wat helderder wordt dan in de afgelopen weken. Jupiter is als een heel opvallende heldere ster aan de hemel zichtbaar, terwijl ook de planeten Venus, Saturnus en Mars te zien zijn. En rond de jaarwisseling is zelfs Mercurius met enige moeite te zien. Volgens Govert Schilling luiden we het jaar uit met de grote planetenparade.
Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.
Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.