'Compensatie hoge energierekening is sponsoring van fossiele energievoorziening'
- Nieuws
- 'Compensatie hoge energierekening is sponsoring van fossiele energievoorziening'
Om de lasten van de stijgende energierekeningen te verlichten, is het kabinet bezig met een compensatieregeling, dat liet demissionair minister Wopke Hoekstra donderdag in de Tweede Kamer weten. Olof van der Gaag, directeur van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) vindt het geen goed idee. In Dit is de Dag zegt hij dat het compenseren van de hoge energierekening neerkomt op "het sponsoren van de fossiele energievoorziening."
Moeten hoge energierekeningen worden gecompenseerd?
'Koken of stoken'
Ook SP-Kamerlid Sandra Beckerman spreekt zich sceptisch uit over de compensatieplannen van het kabinet: "het kabinet is laat en vaag, er moet meer gebeuren". Al sinds 2017 probeert het Kamerlid aandacht te vragen voor energiearmoede. "We weten al heel lang dat er veel mensen zijn die hun energierekening niet kunnen betalen en dat dat echt tot schrijnende situaties leidt."
Door de stijgende gasprijzen maakt Beckerman zich nog meer zorgen over de financiële situatie van veel huishoudens. “Het betekent voor heel veel mensen een keuze tussen koken of stoken.”
Impuls voor verduurzaming
Volgens NVDE-voorman Van der Gaag is de kern van het probleem dat Nederlandse huishoudens en bedrijven in de afgelopen jaren veel te afhankelijk zijn geworden van fossiele energie. Maar een geluk bij een ongeluk: de dreigende gascrisis kan volgens Van der Gaag zorgen voor een snellere omslag naar duurzame energiebronnen. "Ik verwacht wel dat dit een impuls gaat zijn voor de verduurzaming van Nederland", aldus Van der Gaag.
Beckerman sluit zich aan bij het voornemen om snel te verduurzamen, maar wijst ook op de dreiging voor een klimaattweedeling. "Laten we niet vergeten dat het klimaatgeld vooral ten goede komt aan mensen die al veel geld hebben."
Korte termijn
Volgens rozenkweker Marc Koene ondervindt de glastuinbouwsector de gevolgen van de stijgende gasprijs aan den lijve: "iedereen is nu bezig op korte termijn om te overleven." Ook Beckerman vindt dat de aandacht nu moet liggen op het afwenden van de crisissituatie en niet op structurele verduurzaming. "Als je morgen moet kiezen tussen koken of stoken, dan heb je er niets aan dat je huis over een jaar geïsoleerd is."
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.