Binnenland
KRO-NCRV

‘Klimaatdoelstelling helemaal niet in gevaar door opstoken kolencentrales’

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. ‘Klimaatdoelstelling helemaal niet in gevaar door opstoken kolencentrales’

Draaien de kolencentrales weer op 100 procent, dan scheelt dat flink wat gas. En nog meer goed nieuws: deze leveringszekerheid kost ons maar 1 procent uitstoot van broeikasgassen. Dat zegt David Smeulders, hoogleraar energiesystemen aan de TU Eindhoven in Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

"Ja", zegt Jan Bertus, oud-directeur van Nuon en lid van de Spraakmakers-community. "Kolencentrales moeten weer volledig draaien. Maar wel tijdelijk. En over dat eindpunt moet meer duidelijkheid komen, want de energiesector is een langetermijnmarkt."

Hij reageert op de persconferentie van gisteren. Minister Jetten van Klimaat en Energie maakte bekend dat de kolencentrales weer op 100 procent mogen draaien. Dat is nodig om de gasvoorraden op peil te houden. Hij erkent wel dat het een vervuilende manier is.

1 procentje

Het brengt onze klimaatdoelstelling gelukkig niet in gevaar, stelt hoogleraar Smeulders gerust. "Het goede nieuws is dat we op schema zitten. We stevenen voor 2022 af op een 30 procent lagere broeikasemissie. Als we de kolencentrales aanzetten, komen we uit op 29 procent. We leveren dus 1 procentje in voor die leveringszekerheid."

"Ik ben niet overtuigd dat deze stap nu onvermijdelijk is", zegt Suzanne Kröger, Tweede Kamerlid voor GroenLinks. "En het klimaatbeleid dat we moeten voeren is wel onvermijdelijk om onder het maximum van 1,5 graad opwarming te blijven."

Noodplan

Ja, we zitten inderdaad op schema, erkent ze. Maar we moeten ons niet rijk rekenen. "De doelstelling is 60 procent reductie in 2030 en we moeten elk jaar extra besparen. Alles wat je nu niet uitstoot, telt driedubbel en dwars. En deze keuze staat daar haaks op."

Sterker nog: ze noemt het een "fossiele reflex". De minister heeft het probleem te lang voor zich uitgeschoven, zegt ze. "Al sinds inval hebben wij meteen gezegd: er moet een noodplan komen." Bovendien zijn er nog "allemaal hele laagdrempelige maatregelen" te nemen. "Dat is de hoeveelheid gas die we nu besparen door de kolencentrales te laten draaien."

Volle kracht

Hoogleraar Smeulders ziet dat anders. "Zulke besparingen zijn helemaal niet van vandaag op morgen op geregeld." Hij wijst erop dat isoleren veel materialen en mankracht kost, en dat ligt moeilijk momenteel. "Terwijl: kolencentrales binnen een week op volle kracht kunnen draaien."

En dat is hard nodig, zegt hij, want "we moeten alles op alles" zetten. We besparen er 2 miljard kuub gas mee, terwijl onze gasvoorraden op maximaal 13 miljard kuub zitten. "Dus dat is een flinke slok op een borrel."

Praat mee met Stand.nl in de Spraakmakers Community

Niet alleen luisteren, maar ook meepraten? In de Spraakmakers Community kun je reageren op de stelling en als je wil sturen we je als eerste een nieuwsbrief met de stelling. Tot 10.00 kun je ook bellen met het gratis telefoonnummer 0800-1101 Aanmelden kan hier.

Ster advertentie
Ster advertentie