Binnenland
AVROTROS

Wat hebben we aan de goedgevulde pensioenpot? 5 vragen en antwoorden

  1. Nieuwschevron right
  2. Wat hebben we aan de goedgevulde pensioenpot? 5 vragen en antwoorden

Het gaat goed met de Nederlandse pensioenpot. De pensioenfondsen maken momenteel flinke winst met beleggingen. Goed nieuws zou je denken: afgelopen jaren werd de pensioenuitkering namelijk niet of nauwelijks verhoogd. Of juichen we te vroeg? In Blok&Toine 5 vragen over de pensioenpot met Herman Kapelle, hoogleraar pensioenrecht.

Video niet beschikbaar

1. Hoe komt dat?

"Dat komt omdat met name de beurs het heel goed heeft gedaan. Samen met de hoogte van de rente zijn pensioenfondsen daarvan afhankelijk. De rente en de beurs bepalen de dekkingsgraad van de pensioen. De rente is stabiel en de beurs heeft goed gedaan, dus dan nemen de rendementen toe. De dekkingsgraad is het verschil tussen de bezittingen en de verplichtingen van een fonds."

2. Bij welke dekkingsgraad worden de pensioenen verhoogd?

"Als de dekkingsgraad precies 100 procent, heb je precies genoeg in kas om alle pensioenen die je hebt toegezegd uit te keren. Als de dekkingsgraad dus hoger is, kun je de pensioenen verhogen. Dan moet je boven de 110 procent zitten."

3. Het ging toch goed met de economie? Toch kregen gepensioneerden er amper iets bij. Hoe zit dat?

"Pensioenen zijn niet alleen afhankelijk van de economie. Het is dus ook afhankelijk van de rente, de levensverwachtingen en de resultaten op de beurs. Pensioenen moeten ook zeker zijn, omdat het een lange belofte is aan iemand. Dus je moet met een risicovrije rente rekenen, zoals dat heeft. En die stonden heel laag. Daar ligt dat aan."

4. Wat betekent het nieuwe pensioenstelsel voor pensioenspaarders en pensioengerechtigden?

"In het nieuwe stelsel ga je niet meer uit van een vast bedrag aan pensioen wat je op je pensioendatum krijgt. Maar we gaan uit van een pensioenvermogen wat wordt opgebouwd, waarvan we denken dat we dat bedrag kunnen halen. Daarmee is het pensioen niet meer afhankelijk van de rente zoals nu. Dan hebben fondsen niet meer meteen problemen als de rente heel laag is."

"Er wordt dus anders gerekend in het nieuwe pensioenstelsel. Dus het kan naar boven en naar beneden. De resultaten van de economie werken meteen door in de pensioen. Dus het gaat omhoog en omlaag, waardoor je ze ook eerder kunt verhogen.

5. Heeft Nederland dan nog steeds het beste pensioenstelsel?

"We hebben een heel goed pensioenstelsel. De aow en het deel dat je krijgt van je pensioenfonds. De aow doen we met z'n allen, de werkende betalen nu voor de gepensioneerden. En dat andere deel hebben mensen dus zelf gespaard. En die twee systemen gecombineerd zorgen er voor dat je bijna alle beloften kunt waarmaken. En in het nieuwe pensioenstelsel wordt dat nog beter: je belooft wat je doet, en doet wat je belooft."

5 vragen over: de goedgevulde pensioenpot

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie