Homogenezing is 'een weg vol lijden, eenzaamheid en depressies'
- Nieuws
- Homogenezing is 'een weg vol lijden, eenzaamheid en depressies'
Het aanbieden of uitvoeren van ‘homogenezing’, therapieën die bedoeld zijn om de seksuele geaardheid of genderidentiteit van mensen te onderdrukken of veranderen, moet strafbaar zijn. Dat vinden D66 en VVD, die er vandaag een nieuw initiatiefwet over presenteren. In NOS Nieuws en Co vertelt Johan Verweij zijn verhaal. Hij heeft conversietherapie ondergaan.
Video niet beschikbaar
Verweij is 'ontzettend blij' met de initiatiefwet. "Ik ben heel blij dat er eindelijk een voorstel lig en ik hoop dat er ook heel snel een akkoord gaat plaatsvinden, want dit soort praktijken veroorzaken schade aan kwetsbare mensen."
Onreine geesten
"Ongeveer negentien jaar geleden, toen ik een jaar of zestien was, heeft dat plaatsgevonden. Homoseksualiteit werd gezien als een onreine of zondig iets. Die onreine geesten werden uitgedreven door middel van gebedssessies. Dat is meerdere keren gebeurd. Ik zou genezen van mijn homoseksualiteit en ik zou heteroseksuele gevoelens ontwikkelen", vertelt Verweij.
"Ik wist al heel lang dat ik gevoelens had voor andere jongens. Maar in de streng christelijke omgeving waarin ik ben opgegroeid, rust daar een enorm taboe op. Ik had ook geen rolmodellen, ik wist niet van het bestaan van een homoseksuele relatie. Het was not done. Dus ik greep alles aan om maar niet die homoseksueel te zijn."
'Wonderbaarlijk'
"Ik heb het uiteindelijk verteld aan een aantal mensen in mijn omgeving, omdat het een last werd die ik niet meer alleen kon dragen. Ik ben mezelf gaan verdiepen en heb veel boeken gelezen van Bijbelleraren en Amerikaanse psychotherapeuten. Ik dacht dat ik genezen moet worden en heb mensen in mijn omgeving gevonden die bereid waren om dat bij mij toe te passen", zegt Verweij.
"Op dat moment dacht ik ook dat er iets heel wonderbaarlijks gebeurde. Het heeft er uiteindelijk toe geleid dat ik zeven jaar lang heb geprobeerd om als hetero door het leven te gaan. Ik dacht echt dat ik van die gevoelens af kon komen. Maar ik was ook heel bang om alle mensen in mijn omgeving kwijt te raken."
Verliefd
"Het is een weg vol lijden, eenzaamheid en depressies die je aflegt. Op een gegeven moment zei ik: ik trek dit niet meer. Toen kwam er een soort van rust over me heen. Dat heeft me kracht gegeven om de vervolgstappen te zetten. Ik ben verliefd geworden op een jongen en ben een relatie aangegaan. Langs de ene kant was dat heel mooi en avontuurlijk, maar tegelijkertijd had ik heel wat uit te leggen aan mijn omgeving. Het heeft heel veel dingen voor me gekost", aldus Verweij.