Is de Hollandse pot wel zo Nederlands?
- Nieuws
- Is de Hollandse pot wel zo Nederlands?
Hutspot, stamppot boerenkool of zuurkool: bij veel Nederlanders geven deze gerechten een gevoel van thuiskomen. Maar hoe Nederlands is stamppot eigenlijk? We spraken erover bij Spraakmakers.
Albert Koy en Charlotte Kleyn over de Nederlandse keuken
Video niet beschikbaar
In België hebben ze 'stoemp', in Duitsland kartoffelstamp en in Ierland colcannon. Dus écht Nederlands is het niet, zegt culinair historica Charlotte Kleyn. "Maar wij associeren de Nederlandse keuken er wel echt mee. Nog meer dan die andere landen."
Van prikken naar prakken
Stamppot bestaat nog niet zo lang, zegt Kleyn. Aardappels hebben zich waarschijnlijk pas in de loop van 18e eeuw verspreid in Nederland. En het duurde vervolgens best wel een tijdje voor het in de kookboeken stond. In het begin werden de aardappels alleen maar geprikt, later werd dat pas prakken. Zo rond 1929 is pas het eerste stamppot gerecht in de boeken te vinden.
Tip van de chef
Volgens chefkok Albert Kooy mogen we wel wat trotser zijn op onze gerechten. Hij zegt dat dit in heel veel landen gebeurt, maar niet in Nederland. "Italianen kunnen ruzie maken over of er wel of geen slagroom in een pasta carbonara moet."
Echte snert
Als het over de Nederlandse keuken gaat, vinden ze het een stuk minder interessant, valt Kooy op. "Als ik aan studentenkoks uitleg hoe je bijvoorbeeld snert moet maken, dan maakt niemand het wat uit." Volgens Kooy doen we onszelf daarmee te kort en zouden we ons daar wel druk om moeten maken.
Ik zie soms snertrecepten met runderbouillon!
"Ik zie soms snertrecepten met runderbouillon!", zegt Kooy. "Maar erwtensoep kan en mag alleen maar gemaakt worden met varkensbouillon." Daarnaast is er nog wat anders waar op gelet moet worden, volgens de chef. In erwtensoep horen namelijk geen dure stukjes vlees te zitten zoals een hamlapje. Dat is voglens hem een fout die veel mensen maken. "Het liefst zitten in de snert onderdelen die we normaal niet eten, zoals het staartje en de snuit."
Hollandse trots in restaurant
Kooy zou graag meer oerhollandse gerechten op de kaart zien in restaurants, "maar dan wel verfijnd". En hij heeft het dan niet alleen over de stamppot of snert, maar ook bijvoorbeeld de frikandel. "Niet uit de cafetaria natuurlijk, maar die zelfgemaakt wordt. We moeten hem eerst goed maken, bijvoorbeeld met witlofsalade en mosterdfruit."
Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers
Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!