Zijn er ook vrouwelijke topcriminelen in Nederland?
- Nieuws
- Zijn er ook vrouwelijke topcriminelen in Nederland?
Het zijn vooral mannen die de topcriminaliteit domineren in Nederland. Denk aan Willem Holleeder of Ridouan Taghi, die momenteel allebei zijn opgesloten in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught. Maar zijn er ook vrouwelijke topcriminelen in Nederland? Dat wil luisteraar Angelique uit Doorwerth graag weten van Het Misdaadbureau.
Video niet beschikbaar
"Ze zijn er gewoon heel weinig", zegt criminoloog Anne-Marie Slotboom over het aantal vrouwen in de topcriminaliteit. "Het is over het algemeen een mannenwereld waar veel geweld plaatsvindt. Dat geweld wordt vaak gepleegd door mannen." De gewone samenleving is volgens Slotboom een goede weergave van de verhoudingen in de georganiseerde misdaad. "In de gewone samenleving zitten er al minder vrouwen op invloedrijke posities dan mannen, dat is in de georganiseerde misdaad ook zo."
Het is overigens niet zo dat het alleen maar mannen zijn. Binnen de georganiseerde misdaad is er ook zeker een rol voor vrouwen weggelegd. "Je moet meer kijken naar de netwerken van die organisaties. Heel vaak is het niet maar één figuur die zo'n organisatie bestuurt, maar is het een netwerk van mensen die steeds een beetje verandert. In die netwerken hebben vrouwen wel degelijk een plek, maar daarbij speelt een rol dat het vrouwen zijn die bijvoorbeeld via hun partners taken verrichten."
Hoogrisicovrouwen
Vooralsnog zijn er weinig vrouwelijke criminelen in Nederland die als hoogrisico aangemerkt kunnen worden. Dat ligt in Spanje of Italië wel anders, vertelt minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming). "In Spanje heb je drie hoogrisicovrouwen die in detentie zitten. In Italië praat je over 20 op de 700 die hoog risico vormen."
Mocht criminaliteit onder vrouwen toch opkomen in Nederland, dan zal Justitie ingrijpen. "Wij hebben ze nog niet op de radar, maar op het moment dat wij ze vinden, zullen wij ze ook in de gevangenis ontvangen."
Mensensmokkel
In het mensensmokkelcircuit zijn vrouwen wel terug te vinden in hoge posities. Dat vertelt onderzoeksjournalist van het Misdaadbureau Sandra van den Heuvel. "Je ziet dat vrouwen daar de boel aansturen en sleutelposities hebben."
Daarnaast worden vrouwen vaak ingezet om andere vrouwen te rekruteren. Vrouwen hebben ook vaker een hogere positie in de kleinschalige, lokale drugshandel. Het heeft in veel gevallen te maken met de cultuur of structuur van het land waar de criminele activiteiten plaatsvinden.
Het Misdaadbureau
Een wekelijks actueel onderzoeksprogramma naar misdaad in Nederland. Daarbij is misdaad in de regio het vertrekpunt, waar de onderzoeksredactie bredere patronen en trends blootlegt.
Stuur jouw verhaal, tip of vraag naar de redactie van Het Misdaadbureau. Je kunt onze redactie een (audio)-bericht whatsappen via 06 57832894.