Ventilatie scholen niet altijd op orde, 360 miljoen voor aanpassingen
- Nieuws
- Ventilatie scholen niet altijd op orde, 360 miljoen voor aanpassingen
Op honderden scholen in Nederland voldoet de ventilatie niet aan de wettelijke richtlijnen, maar met wat simpele trucjes is daar op korte termijn verandering in te brengen. Voor een permanente oplossing trekt het kabinet 360 miljoen euro uit.
Video niet beschikbaar
Volgens Patricia Bruijning, kinderarts en epidemioloog bij het UMC Utrecht, kunnen we al wat leren van de afgelopen zes à acht weken: "Natuurlijk neemt het aantal infecties in heel Nederland op dit moment in rap tempo toe. Dat betekent dat we ook meer besmettingen op scholen zien. Maar we zien relatief gezien in scholen niet meer besmettingen dan op andere plekken in onze samenleving. Dat suggereert op dit moment dat kinderen en leerkrachten daar niet meer risico lopen dan elders." Dat zei ze in Nieuws en Co.
'We moeten aan de bak'
Omdat het belang van goede ventilatie door corona hoog op de agenda staat, bracht de commissie-Terpstra afgelopen maand de situatie op scholen in kaart. Vanwege de korte termijn bleef 41 procent van de scholen het antwoord schuldig en bij ruim een derde van de schoolgebouwen bleek alles in orde. Zo'n 11 procent gaf aan niet te voldoen aan de regels, oftewel 777 schoolgebouwen.
Terpstra benadrukt dat hij zich geen zorgen maakt. Zo lieten GGD's weten dat de situatie nergens zo extreem is dat een school moet sluiten.
"Er zijn her en der wat uitbraken geweest waarbij er binnen de scholen zeer waarschijnlijk besmettingen zijn geweest. Maar in veel gevallen gaat het om een enkele casus. Een, twee of soms drie mensen die vaak buiten de school besmet zijn. We zien nu op dit moment in ieder geval niet dat scholen een brandhaard zijn van infecties", aldus Bruijning
Extra trui
Vaak helpen kleine aanpassingen al terwijl er gezocht wordt naar een structurele oplossing. Ramen en deuren kunnen tegen elkaar open worden gezet, de ventilatie kan beter worden ingeregeld of verstopte roosters moeten worden gereinigd. Concrete suggesties biedt de commissie op haar website.
Bang dat kinderen in de winter letterlijk in de kou komen te zitten, is Terpstra niet. "Leerlingen krijgen het misschien soms wat frisser, maar lang niet in elk gebouw, niet in elke klas en niet elk kind. We hoeven echt niet te vrezen dat het Siberische toestanden worden: het zal misschien soms een extra trui worden, niet handschoenen, muts en jas."
Hij raadt docenten nog aan vooral tussen de lessen door de lokalen te luchten. Ook kan het volgens hem helpen een CO2-kastje op te hangen. "Als het lichtje groen blijft, is er niks aan de hand. Springt hij op rood, dan moeten de ramen even open tot het weer in orde is."
360 miljoen euro
Om alle scholen te laten voldoen aan de richtlijnen stelt het kabinet 360 miljoen euro beschikbaar. Volgens minister Slob zal dat een kwestie van jaren worden, omdat er op dit moment door alle aandacht tekorten zijn aan apparatuur en deskundigen.
"Er is werk aan de winkel", vult Terpstra aan. "Over het algemeen kun je de situatie met simpele maatregelen verbeteren, maar er moet een plan van aanpak komen voor de langere termijn." Volgens hem is dat een kwestie van maatwerk. "De situatie verschilt per school, per gebouw, soms zelfs per lokaal."
Ook mondkapjes
Voor middelbare scholen geldt vanaf maandag ook het dringende advies om een mondkapje te dragen. De VO-raad, de koepel van middelbare scholen, vindt dat er een landelijke richtlijn moet komen voor alle scholen en het ministerie van Onderwijs verzet zich daar niet tegen. Het advies gaat maandag in.
Ook Bruijning vindt de mondkapjes een meerwaarde: "Ik vind het een verstand advies. We zijn in heel Nederland de teugels flink aan het aantrekken en elk klein beetje helpt dan. Hier kunnen we misschien ook een effect van verwachten, al vind ik het jammer dat er niet gesproken is over social distancing. Anderhalve meter is op scholen niet haalbaar, maar er zit een hele hoop tussen een anderhalve meter en helemaal niks."
middelbaar ventilatie
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.