Binnenland
AVROTROS

Natascha kreeg gezondheidsproblemen door sterilisatie-implantaat Essure: 'Blij dat farmaceut voor rechter staat'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Natascha kreeg gezondheidsproblemen door sterilisatie-implantaat Essure: 'Blij dat farmaceut voor rechter staat'

Meer dan 2.750 Nederlandse vrouwen spanden een rechtszaak aan tegen farmaceut Bayer nadat ze flinke gezondheidsproblemen kregen na hun sterilisatie met het implantaat Essure. Vandaag is de eerste zittingsdag in de rechtszaak. Ook Natascha kreeg klachten, en is blij dat de zaak nu eindelijk begint, vertelt ze bij EenVandaag.

Video niet beschikbaar

De vrouwen worden vertegenwoordigd door de Stichting Essure Claims, die Bayer in 2021 al aansprakelijk stelde via een collectieve schadeclaim.

Ernstige klachten

Volgens de vrouwen en Stichting Essure Claims heeft het implantaat ernstige gezondheidsproblemen veroorzaakt. Zoals dat de Essure-veertjes zijn losgeraakt en organen hebben doorboord.

Natascha de Ruyter (48) uit het Brabantse Hank is een van de vrouwen die zich heeft aangesloten bij de collectieve schadeclaim. "Ik ben er 100 procent van overtuigd dat die veren mij zo ziek gemaakt hebben, 100 procent. En de artsen met mij."

In 2012 liet ze zich steriliseren met Essure, omdat ze zeker wist dat ze geen kinderen wilde. Volgens artsen was het een prettige en veilige methode, waarbij je niet onder narcose hoefde. Ideaal, dacht Natascha. Maar in de jaren erna kreeg ze allerlei klachten, zoals slapeloosheid, rug- en bekkenpijn, zenuwpijn, vergeetachtigheid en hoofdpijn.

Doodziek

Natascha veranderde van een sportieve en sociale vrouw met een eigen hondenschool in een doodziek mens dat nauwelijks van de bank kwam. "Het was 4 jaar lang ziekenhuis in, ziekenhuis uit. Ik ging van de ene naar de andere specialist en had pijn, pijn, pijn."

Zelfs na een ziekenhuisopname van 10 dagen, waarin meerdere artsen aan haar bed verschenen, kreeg ze geen duidelijke diagnose, vertelt ze emotioneel. "Toen ben ik weer naar de huisarts gegaan en heb ik gevraagd: 'Heb je nog een optie, is er een alternatief? Want als dit de rest van mijn leven is, dan wil ik ermee stoppen.'"

Lees de rest van het artikel bij EenVandaag.

Sterilisatie-implantaat Essurechevron down

Sterilisatie-implantaat Essure

Het draait allemaal om het sterilisatie-implantaat Essure, dat in 2003 op de markt kwam. Bij deze behandeling worden twee metalen veertjes in de eileiders ingebracht, waarna deze dichtgroeien.

Ruim 30.000 vrouwen in Nederland hebben zich op deze manier laten steriliseren. Inmiddels hebben meer dan 4.000 vrouwen de veertjes weer laten verwijderen. EenVandaag besteedde in 2015 voor het eerst aandacht aan de problemen met Essure.

Wereldwijd komt er steeds meer ophef over Essure en in 2017 haalt Bayer het product van de markt. In de Verenigde Staten treft de fabrikant een schikking voor 1,6 miljard dollar.

EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van EenVandaag, elke werkdag tussen 16.00 en 17.00 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie