Kaarsen bij het kerstdiner? Zoveel maakt de kwaliteit uit voor de uitstoot bij het branden
- Nieuws
- Kaarsen bij het kerstdiner? Zoveel maakt de kwaliteit uit voor de uitstoot bij het branden
'Longfonds adviseert geen echte kaarsen meer aan te steken', stond gisteren in veel media. Kaarsen zijn namelijk niet goed voor je gezondheid. Maar kaarsenproducent Bolsius reageerde daarop dat de uitstoot bij kaarsen van kwaliteit verwaarloosbaar is. Lammert de Bruin checkte het in de rubriek Feit of Fictie. Want maakt de kwaliteit uit? En als je wel een kaars aan wil steken, kan dat dan ook op een 'gezonde' manier?
Video niet beschikbaar
Een kaars op de kersttafel, of in het kozijn: het brengt voor veel mensen gezelligheid tijdens de donkere dagen. Maar vandaag is het advies vooral om de echte kaars toch niet aan te steken.
Voor iedereen slecht
Bij het branden van kaarsen komt namelijk fijnstof vrij, legt directeur van het Longfonds Károly Illy uit. "Het branden van kaarsen is slecht voor je longen, voor iedereen eigenlijk."
Toxicoloog aan de Universiteit van Maastricht Theo de Kok is het daarmee eens. "Het is een normaal verbrandingsproces. Daarbij wordt het kaarsvet omgezet in allerlei verschillende stoffen in gasvorm. En die komen in de omgeving waar de kaarsen worden gebrand. Die stoffen zijn schadelijk voor de gezondheid en bevatten kankerverwekkende stoffen."
Invloed van kwaliteit?
De vorm en kwaliteit van de kaars maakt nog wel een verschil, weet Kok. "Het hangt heel erg samen met de dikte en de aard van de lont. Dat bepaalt de mate waarin een kaars daadwerkelijk volledig verbrandt. Dunne kaarsen met een dun lontje branden over het algemeen wat gemakkelijker dan dikke kaarsen."
Bij dikke kaarsen met een dikke lont, komen meer roetdeeltjes in de lucht vrij, vertelt Kok. Op het advies van het Longfonds reageerde kaarsenproducent Bolsius dat de uitstoot bij kaarsen van goede kwaliteit 'verwaarloosbaar' is, maar dat is volgens Kok niet waar. "Al bevatten ze misschien wel minder verontreiniging, er komt nog steeds roet vrij dus het is niet verwaarloosbaar."
Lees de rest van het artikel bij EenVandaag.
EenVandaag
Dit artikel is een bijdrage van EenVandaag, elke werkdag tussen 16.00 en 17.00 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.