Binnenland
WNL

'Ziekenhuizen in westen van Nederland nog niet toegekomen aan uitgestelde zorg'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Ziekenhuizen in westen van Nederland nog niet toegekomen aan uitgestelde zorg'

Ziekenhuizen in het westen van het land zijn nog altijd niet aan de door de pandemie uitgestelde zorg toegekomen. Dat zegt Jaap Bonjer, chirurg in het Amsterdams UMC en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde, in WNL Op Zaterdag. "Dus het aantal wachtenden is eigenlijk alleen maar verder toegenomen."

Video niet beschikbaar

Met de herfst steken virussen traditiegetrouw de kop op en belandden er ook weer meer mensen met Covid-19 in het ziekenhuis. Verschillende ziekenhuizen sloegen in de afgelopen week alarm, want in sommige gevallen moeten geplande operaties weer geannuleerd worden, of dreigt dat te gebeuren.

"Cancelen van de geplande zorg kwam helaas in de dagelijkse praktijk ook al ver voor corona voor. Zeker tijdens het griepseizoen", zegt Bonjer. De regionale verschillen zijn wat dat betreft groot. "In het oosten van het land is er veel minder krapte aan zorgpersoneel dan in het westen van het land." Daarom zijn ziekenhuizen in het westen van het land nog altijd niet toegekomen aan de door de pandemie uitgestelde zorg.

'Zorg is ouderwets'

Als je kijkt naar de volledige zorg zijn ongeveer 75.000 mensen nodig. Dat is op een totaal van 1,3 miljoen medewerkers, zegt Bonjer. "Dat is een heel groot probleem." En dat wordt onder andere veroorzaakt door de opleidingscapaciteit, zegt hij. "We leiden op in de dagelijkse praktijk, dus dat betekent dat als we minder operaties doen, we ook minder assistenten kunnen opleiden."

Het aantal operaties bepaalt dan hoeveel assistenten je tegelijkertijd kan opleiden, legt hij uit. "Het aantal bedden dat je open hebt bepaalt hoeveel verpleegkundigen je kunt opleiden. Er is veel meer animo, dus we moeten naar een andere manier van opleiden."

Zo worden piloten met een simulator opgeleid. Dat zou bij verpleegkundigen ook makkelijk kunnen, zegt Bonjer. "We kunnen heel goed patiënten animeren, en we kunnen ook operaties animeren. Maar we zijn gewoon een beetje ouderwets in de zorg, en maken daar veel te weinig gebruik van."

Vinger naar ongevaccineerden niet volledig terecht

Het is volgens Bonjer niet helemaal terecht dat er nu veelal gewezen wordt naar ongevaccineerden als het gaat om de overbelasting van de zorg. "Voor de coronapandemie hadden we al een tekort van 14.000 medewerkers in de zorg. Dus de rek was er al enigszins uit voor de pandemie, en die rek is er nu nog meer uit. Dan is corona de druppel die de emmer doet overlopen. Maar dat kan ook een groot verkeersongeval zijn."

Zo hebben vrijwel alle slachtoffers van ongevallen die de chirurg ziet binnenkomen na 10 uur 's avonds in het Amsterdam UMC een intoxicatie van alcohol of andere verdovende middelen. "Dus als je nu de zorg wil ontlasten, is het ook goed om naar dat soort zaken te kijken."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie