Oostvaardersplassen: van minder grote grazers naar meer vogels
- Nieuws
- Oostvaardersplassen: van minder grote grazers naar meer vogels
Ooit was het een waar vogelparadijs, maar de enorme hoeveelheid aan grote grazers zorgde voor minder bomen, struiken en moeras. Nu de helft van de paarden, runderen en herten verdwijnt, wordt het gebied opnieuw ingericht, waardoor het aantal vogelsoorten weer zal toenemen. Voor Vroege Vogels bekijkt verslaggever Merlijn Schneiders de toekomstplannen met boswachter Hans-Erik Kuypers van Staatsbosbeheer.
De Oostvaardersplassen: van minder grote grazers naar meer vogels
Vogels versus grazers
In de begin jaren van de Oostvaardersplassen (1968) was het gebied een heus vogelparadijs, met moeras voor karekieten en baardmannetjes, bomen en struiken voor nachtegalen en spechten en natte delen voor zilverreigers en lepelaars. Maar met de komst van de grote grazers veranderde het gebied. Bomen en struiken verdwenen in paarden en koeienmagen en het landschap verloor aan diversiteit. Tevens ontstond er in ons land een stevige discussie over het lot van deze grote grazers in het gebied.
De commissie Van Geel boog zich over de problematiek en kwam met de conclusie dat de Europese natuurdoelen uit Natura 2000 in de Oostvaardersplassen onder druk staan. Het advies: halveer het aantal grote grazers in de Oostvaardersplassen. Hierdoor kan herstel plaats vinden van het kaalgevreten droge deel van het gebied en het voor vogels zo belangrijke moerasdeel.
Oostvaarderplassen gaat op de schop
Dat betekent voor Staatsbosbeheer werk aan de winkel. De komende vijf jaar gaat het gebied op de schop. Zo komen bomen en struiken terug in het gebied, ter beschutting van de grazers en om bosvogels aan te trekken. Het moeras krijgt een nieuwe impuls: de waterstand wordt verlaagd zodat riet de kans krijgt te groeien. Daarna wordt het waterpeil weer verhoogd. Hierdoor komt er ronde de 500 hectare aan rietland bij. Tevens worden er twee vistrappen aangelegd opdat stekelbaarsjes het gebied in kunnen trekken om als voedsel te dienen voor vogels als dodaars en lepelaar.
Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.
Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.