Binnenland

Tegengeluid vanuit dwarsdenkers: De Andere Krant

foto: Redactie Alicantefoto: Redactie Alicante
  1. Nieuwschevron right
  2. Tegengeluid vanuit dwarsdenkers: De Andere Krant

De afgelopen tijd is de redactie van Alicante veelvoudig bij demonstraties geweest. Tijdens deze demonstraties werd er geprotesteerd tegen de coronamaatregelen. Alicante was aanwezig om hier verslag van te doen en deze te recenseren voor de serie 'Protestrecensent'. Tijdens deze demonstraties werd een gratis krant uitgedeeld, genaamd De Andere Krant. Op de site van het gratis blad valt te lezen het doel van De Andere Krant is om het publieke debat te verbreden en de 'Andere Kant van het nieuws te tonen'.

Video niet beschikbaar

Wie maakt deze krant?

Sander Compagner heeft krant opgericht en is naast de initiatiefnemer ook de hoofdredacteur van De Andere Krant. De krant wordt gefinancierd door donateurs, een hiervan is Sven Hulleman. Beide heren vertellen in de nieuwe podcast van Alicante waarom ze deze krant publiceren en wat hun kijk is op de reguliere media.

Inhoud

Wat valt er zoal te lezen in De Andere Krant? De krant heeft verschillende edities, met ieder een ander thema. Van berichtgeving over Rusland tot de huidige situatie rondom de corona-pandemie. Op de website van De Andere Krant beweren de makers dat 'veel media meer onderdeel van het machtssysteem (b)lijken in plaats van deze macht kritisch te volgen', waarop ze stellen zelf wel totaal onafhankelijk zijn. In de berichtgeving komt deze bewering ook terug met woorden als 'systeempers' waarmee ze refereren naar de reguliere media.

Populariteit en kritiek

De krant is populair onder mensen die de berichtgeving rondom corona wantrouwen en het niet eens zijn met de maatregelen die worden getroffen om het virus in te dammen. De editie Vrijheid van De Andere Krant werd volgens hoofdredacteur Compagner 670.000 keer gedrukt. Dit gaf hij aan in de podcast Een Oorlog Reeds Verloren van Sven Hulleman. De Andere Krant geniet populariteit, maar er is ook inhoudelijke kritiek op de inhoud. Het CIDI (Centrum Informatie en Documentatie Israël) bestempelt de krant als antisemitisch, wegens de berichtgeving over Israël en joden in de editie 9/11.

Waar of niet waar?

Om te checken of de beweringen in de krant waar of niet waar zijn heeft de redactie van Alicante factchekers Maud Hekman en Melanie Seuren gevraagd of zij konden achterhalen in hoeverre de inhoud op feiten is gebaseerd. Zij kwamen bijvoorbeeld tot de conclusie dat de bewering 'Er bestaat alleen besmettingsgevaar wanneer een persoon ziek is, symptomen heeft; gezonde mensen brengen elkaar niet in gevaar.' in de Covid-1984 editie onwaar is. Dit deden zij op basis van bronnen zoals het RIVM en de WHO. Het lastige is nu juist dat een deel van de makers en lezers van De Andere Krant juist deze bronnen niet vertrouwt. In de nieuwe podcast van Alicante wordt dieper op deze patstelling ingegaan.

Benieuwd? Luister naar Alicante via de NPO Radio 1-app of de andere platforms!

#20 - De Andere Krant vs. de mainstream media: 'Iemand die denkt dat hij de waarheid weet is eng' - Alledaagse Vragen

Alicante

Vier NPO Radio 1-verslaggevers, één podcast. Racistische whatsappstickers. De op één na jongste monnik van Nederland. Evangelische ex-criminelen. Live op Instagram vanuit de gevangenis. Alicante brengt je boeiende, spannende, nieuwswaardige verhalen. Reportages, interviews, humor, spanning. Het nieuws van alle kanten!

Heb jij een onderwerp of een verhaal waar Alicante in MOET gaan duiken? Stuur ons dan nu een bericht via alicante@radio1.nl.

Alicante bestaat uit Arda Kaya, Ilan Hoekstra, Shayno Numansen en Thijs van Litsenburg en is een productie van BNNVARA en NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie