Om verdere verspreiding blauwtongvirus te voorkomen moeten melkveehouders vaccineren
- Nieuws
- Om verdere verspreiding blauwtongvirus te voorkomen moeten melkveehouders vaccineren
Het blauwtongvirus grijpt weer om zich heen in Nederland. Het aantal besmette schapen met het blauwtongvirus is binnen een week verdubbeld. Massale sterfte blijft tot nu toe uit, waarschijnlijk dankzij grootschalige vaccinatie. Niet alleen schapen kunnen besmet raken met het virus, ook koeien en andere herkauwers kunnen ziek worden.
Waarom is het blauwtongvirus juist bij koeien problematisch?
Video niet beschikbaar
In april van dit jaar zijn er vaccins verschenen om dieren te beschermen tegen het blauwtongvirus, maar melkveehouders hebben hun runderen weinig gevaccineerd. Dat is zorgelijk volgens veearts Bernd Hietberg. Om verspreiding te voorkomen, roept hij de melkveehouders op om hun koeien te vaccineren.
Besmetting
Het blauwtongvirus wordt verspreid door knutten, een soort klein steekmugjes die goed gedijen in warm en broeierig weer. Het blauwtongvirus is gevaarlijk voor alle herkauwers, maar bij runderen weten we dat ze tot maanden na de besmetting het virus nog bij zich dragen. Als de knut eerst een besmette koe prikt en daarna een gezonde koe, dan wordt het virus overgedragen. "Omdat er bij de runderen niet zo'n hoge sterfte was vorig jaar, zijn er nog best wat koeien die niet gevaccineerd zijn, maar die kunnen wel een gevaar vormen ander vee, de omgeving en vooral voor schapen" aldus de veearts. Melkveehouders zijn ertoe bereid om te vaccineren, maar ervaring met de impact van het virus ontbreekt. "Ik weet niet of het besef er voldoende is" vult Bernd Hietberg aan.
Schrikreactie
Vorig jaar zijn 4 provincies in Nederland zwaar getroffen door het blauwtongvirus. De overige provincies waar boeren het virus alleen uit de media kennen, voelen nog niet de ernst van de situatie. "Het is een hele nare variant van het blauwtongvirus, erger dan in 2008, de dieren worden zó ziek dat ze niet meer lopen, eten of drinken" noemt de veearts. Hij is blij dat er een versneld vaccin is gekomen eind april.
Sommige veehouders twijfelden echter aan de werking van het vaccin, omdat er nu alsnog schapen ziek worden en zelfs overlijden. "Maar toen het vaccin er was, was er veel enthousiasme en werd er vergeten te zeggen dat de bescherming tussen de 80-90% zit" noemt Bern Hietberg. Het vaccin zorgt er tot nu toe wèl voor dat zieke schapen weer opknappen, ze hebben een aanzienlijk betere weerstand door de vaccinatie.
De meeste besmettingen komen voor in het zuidoosten van het land. Hietberg verwacht dat de besmettingen zullen doorzetten: "Uit steekproeven is gebleken dat heel weinig dieren het blauwtongvirus meegemaakt hebben op de besmette bedrijven, ongeveer 10% maar. Dan zien we dus dat nog 90% van de dieren het virus nog door gaat maken. Dat is veel." Op de kaart van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), die twee keer per week wordt bijgewerkt, is te zien waar er in Nederland besmettingen geconstateerd zijn.