Deel van windmolen afgebroken bij Zeewolde, hoe kan zoiets gebeuren?
- Nieuws
- Deel van windmolen afgebroken bij Zeewolde, hoe kan zoiets gebeuren?
Is het wel veilig om langs windmolens te lopen of ernaast te wonen? In Zeewolde brak er gisteren eentje af, waarna de brokstukken een diepe krater in de naastgelegen weg sloegen. Er raakte niemand gewond, maar het had zomaar anders af kunnen lopen. In het NOS Radio 1 Journaal vertelt hoogleraar windenergie Gerard van Bussel wat er met de windmolen gebeurd zou kunnen zijn.
Video niet beschikbaar
Laatste inspectie
Maurik Ankersmit van Dutchwind BV, een bedrijf dat windmolens ontmantelt en doorverkoopt, denkt dat er bij de inspectie van de windmolen iets over het hoofd gezien is. "Ik kan het niet goed zien, maar het lijkt erop dat de mast bij een flens is afgebroken, een onderdeel van de windmolen waar twee delen aan elkaar zijn verbonden met bouten. Als dat is gebeurd, hadden ze dit bij een inspectie moeten kunnen zien."
Hoogleraar windenergie Gerard van Bussel denkt ook dat de laatste inspectie van de windmolen, die volgens Vattenfall is gedaan in december vorig jaar, niet goed is uitgevoerd. "Het is duidelijk dat ze de staat van de windmolen niet goed hebben beoordeeld, want dan had hij natuurlijk niet meer mogen draaien."
Onafhankelijke keuring
De windmolens langs de Eemmeerdijk, gebouwd door het inmiddels failliete NedWind, staan er al zo'n 25 jaar. Ze hebben vaker problemen gehad. Zo moesten een jaar na de bouw de wieken terug naar de fabriek vanwege haarscheurtjes, en dreigde een van de windmolens in 2006 om te vallen na een storm. Hetzelfde jaar werd er ook eentje geraakt door de bliksem waarna honderden brokstukken verspreid in een nabijgelegen akker lagen.
Volgens hoogleraar Van Bussel zijn oudere windmolens over het algemeen gewoon veilig. "In principe wel, mits de eigenaar zich aan de inspecties en het onderhoud houdt. En bij Vattenfall zal dat best goed in orde zijn, verwacht ik." Toch adviseert hij om het windmolenpark bij de Eemmeerdijk ook af te breken, "die windturbines zijn namelijk afgeschreven".
Van Bussel pleit voor een jaarlijkse keuring van windmolens, uitgevoerd door een onafhankelijke instantie. Vooral voor turbines die ouder zijn dan twintig jaar, omdat die gevoeliger zijn voor mankementen. "De Inspectie Leefomgeving en Transport zou dat bijvoorbeeld kunnen doen. Die doet dat al bij vliegtuigen en schepen, maar bij windturbines niet." De hoogleraar hoopt dat de gebeurtenis in Zeewolde daar verandering in brengt.
Deel van windmolen afgebroken bij Zeewolde, hoe kon dit gebeuren?
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.