Binnenland
NOSNTR

Ouders van slachtoffers bangalijsten in Utrecht richten stichting op

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ouders van slachtoffers bangalijsten in Utrecht richten stichting op

Ouders van de slachtoffers van de Utrechtse 'bangalijsten' hebben de stichting Stop Bangalijsten opgericht. De stichting wil opkomen voor de slachtoffers van online grensoverschrijdend gedrag en een cultuurverandering binnen het studentenleven teweegbrengen.

Stichting Stop Bangalijsten opgericht

Video niet beschikbaar

Bangalijsten zijn lijsten waar vermeende seksuele activiteiten van studentes worden beoordeeld. Deze werden afgelopen maart twee keer online rondgestuurd. Halverwege maart verscheen de eerste lijst, onder de naam 'grietenpresentatie'. Een paar weken later ging er wederom een bangalijst rond onder studenten in heel Nederland, afkomstig van twee Utrechters. Begin juni is er ook een bangalijst op een middelbare school in Leidsche Rijn verspreid via WhatsApp.

Mark van Casteren is bestuurslid bij de nieuwe stichting Stop Bangalijsten en ouder van een van de slachtoffers. Mark van Casteren: "Dit is echt een actie van mij naar aanleiding van wat er is gebeurd, maar veel breder ziend op alle slachtoffers van dit soort situaties die veel te weinig houvast hebben en worden bijgestaan." Hij wil verder niet uitweiden over hoe het nu met zijn dochter gaat, behalve dat ze het naar haar zin heeft bij de Utrechtsche Vrouwelijke Studenten Vereeniging / Nieuwe Vereniging van Vrouwelijke Studenten Utrecht.

Volgens het bestuurslid van Stop Bangalijsten moeten er 3 dingen helemaal anders. Ten eerste moet er binnen het studentenleven een cultuurverandering plaatsvinden waarin de norm wordt dat dit niet oké is om zo'n lijst te maken en/of rond te sturen. Ook moet er een duidelijkere sanctionering komen zodat men weet wat je boven het hoofd hangt als het toch gedaan wordt. Tot slot moet er financiële compensatie komen voor de slachtoffers.

Gedragscode

Om de drie bovenstaande zaken te bereiken, heeft de stichting de politiek nodig. Van Casteren: "Vandaag zijn er nog Kamervragen beantwoord, door de Minister van Justitie en Veiligheid, met nadruk op veiligheid, want daaruit bleek dat er in de huidige wet- en regelgeving heel weinig mogelijk is."

Niet alleen de politiek moet zorgen voor de veranderingen, studentenverenigingen moeten ook hun steentje bijdragen. Dat deden al 50 verenigingen door een gedragscode te tekenen die grensoverschrijdend gedrag moet tegengaan. Maar dat is niet genoeg volgens Mark van Casteren: "Het is een goed begin, ik wil niet afdoen aan de goedbedoelde stap die is gezet door de verenigingen, maar het is nog volstrekt ontoereikend. Binnen die studentenverenigingen is dit een van de zaken die in de afgelopen jaren is voorgekomen, maar het gaat de stichting breder om slachtoffers van online seksueel grensoverschrijdend gedrag. Een gedragscode ondertekenen is een goed begin, maar is zeker nog niet toereikend om te komen tot die cultuurverandering."

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie