Record aantal zeehondjes raakt verstrikt in zwerfafval: 'Je ziet dat ze lijden'
- Nieuws
- Record aantal zeehondjes raakt verstrikt in zwerfafval: 'Je ziet dat ze lijden'
De plastic soep wordt veel dieren vaak fataal. Dit jaar zijn er op de Wadden en in de Noordzee al 35 zeehonden verstrikt geraakt in plastic afval, maar ook zeevogels en bruinvissen zijn slachtoffer van oceaanvervuiling. Emmy Venema van zeehondenopvangcentrum Pieterburen wordt moedeloos van de situatie en kan alle hulp van de vrijwilligers gebruiken.
Video niet beschikbaar
Flessen, snoepzakjes, blikjes en visnetten: de vrijwilligers van The Beach Clean Up vullen weekend zakken vol zwerfafval op het strand in de buurt van Schiermonnikoog. En dat schoonmaken is hard nodig, want plastic vormt een groot gevaar voor dieren in en op de zee.
Alle hens aan dek
"Door dit plastic zal in elk geval geen zeehond meer doodgaan", vertelt een van de vrijwilligers die meedoet aan de schoonmaakactie. Tegelijkertijd beseft ze dat het slechts een druppel op een gloeiende plaat is: "Eén springvloed verder en het strand ligt weer vol. Het is om moedeloos van te worden."
Emmy Venema van zeehondenopvangcentrum Pieterburen is heel blij met de hulp van de groep vrijwilligers, die het strand plasticvrij maakt terwijl zij twee opgeknapte zeehonden vrijlaat. "We kunnen echt alle hulp gebruiken. Er vallen op dit moment meer slachtoffers dan ooit. Ik maak me grote zorgen om de snelheid waarmee het toeneemt."
Verstrikt in zwerfafval
De strandingscoördinator zag in de afgelopen maanden 35 zeehonden die verstrikt waren geraakt door netten en zwerfafval op de Wadden en in de Noordzee. "Dat is 4 keer zoveel als heel vorig jaar: in 2023 hadden we over het hele jaar 40 door plastic gewonde zeehonden."
Lees het hele artikel op de website van EenVandaag.
EenVandaag
Dit artikel is een bijdrage van EenVandaag, elke werkdag tussen 16.00 en 17.00 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.