Binnenland
NOS

Vrouwen verdienen gemiddeld 46% minder na geboorte kind: 'Boete op baren'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vrouwen verdienen gemiddeld 46% minder na geboorte kind: 'Boete op baren'

De Nederlandse vrouw daalt flink in inkomen na de geboorte van kinderen, terwijl dat voor mannen niet geldt. Hoe kan het dat ondanks decennia discussie over gelijkwaardigheid dat inkomensgat nog niet gedicht is? In Met het Oog op Morgen spreken Liesbeth Staats en Ragna Heidweiller over het thema.

Staats vindt het percentage niet shockerend. "Het verbaast mij niets. Het heet de baby penalty of de boete op baren. Vrouwen leveren gewoon geld in en dat komt voornamelijk omdat ze minder gaan werken als de eerste baby komt."

Beide vrouwen houden zich veel met thema bezig. Staats maakte het afgelopen jaar de serie 'Waarom werken vrouwen niet?' en schrijft een boek over het thema. En Heidweiller richt zich op jonge ouders en de rolverdeling.

Video niet beschikbaar

Geen gesprek

En bij die jonge ouders gebeurt er iets aparts, zegt Heidweiller. "Stellen die het voornemen hebben om zorg en arbeid onderling gelijk te verdelen, doen dat na de geboorte van een kind plotseling niet meer."

Volgens haar is er een simpele verklaring. "Het zorgverlof voor ouders in Nederland is niet gelijk verdeeld. Daardoor komen de zorgtaken in eerste instantie al meer bij de moeder te liggen." En, benadrukt ze, dat is vaak geen bewuste keuze. "Sterker nog, uit cijfers weten we dat het eigenlijk helemaal geen onderwerp van gesprek is voor de baby er is."

Syteem veranderen

En ook de rest van het leven na de geboorte is niet ingericht voor full time working moms, zegt Staats. "Scholen gaan om kwart over drie uit, omdat er om kwart over drie moeders op het schoolplein staan. Het hele systeem is heel traditioneel."

Daarbij zijn de verwachtingen rondom het opvoeden van een kind in Nederland ook anders dan bijvoorbeeld bij onze zuiderburen. "In België zegt een crèche over drie dagen buitenschoolse opvang: 'Dat doen we hier, we doen alleen vijf dagen.' Bij ons is dat andersom. Wij zetten kinderen alleen voor drie dagen, want het is anders zielig."

Neem het serieus

Dus willen vrouwen en mannen echt gelijkwaardig worden en zorgtaken gelijk verdelen, luidt het advies van de dames: meer werken. Maar zonder politieke hulp is dat eigenlijk niet mogelijk, zeggen ze.

"Zolang het systeem niet verandert, verandert dit ook niet", zegt Staats. Heidweiller vult aan. "We hoeven het pas niet meer te bespreken als de belangen van vrouwen ook door mannen serieus worden genomen. In het kabinet onder andere."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie