Wat wordt er tegen de toenemende armoede in Nederland gedaan?
- Nieuws
- Wat wordt er tegen de toenemende armoede in Nederland gedaan?
Voedselbanken hebben in de afgelopen dagen honderden kerstpakketten gekregen. Dat schreef het Algemeen Dagblad vrijdag. De voedselbanken zijn er blij mee, want die kregen dit jaar gemiddeld zo'n dertig procent meer klanten. De oorzaken zijn de inflatie en de hoge energieprijzen. Wendy Broeren, GGD-medewerker en wijkagent Jan Jacobs vormen samen in Nijmegen 'Team Buitenzorg'. Ze komen voor in het boek van Jonah Falke, Van Armoede, met reportages die hij voor Vrij Nederland schreef. In NOS Met het Oog op Morgen spraken we op eerste kerstdag over de toegenomen armoede en dakloosheid in Nederland.
Video niet beschikbaar
'Zorgmijders'
GGD-medewerker Wendy Broeren zag dat het vorige week, toen het koud was in grote delen van Nederland, drukker was dan normaal. "De taak was vooral om mensen van de straat af te krijgen om te kijken of ze binnen willen en kunnen slapen. Dat is heel lastig. Meestal is er wel iets met mensen die buiten slapen aan de hand. En het aanbod hulp dat er is is niet afgestemd op alle mensen. Maar als zij niet naar binnen gaan, kunnen ze doodvriezen."
Wijkagent Jan Jacobs zoekt zogenaamde 'zorgmijders' op, met zijn Team Buitenzorg. Dat is een gevarieerde groep, vertelt hij: "Mensen in de psychiatrie of met een drugsverslaving, alcoholproblematiek, Oost-Europeanen die zijn ontslagen en dakloos zijn geworden, echt van alles."
Oordelen
Daklozen lopen volgens hem het meeste aan tegen oordelen van anderen. "Ze worden niet meer gezien worden, er wordt bijna over ze heen gelopen. Maar er zijn ook te weinig veilige plekken om te slapen, of mensen eten niet op tijd. Met het slechte weer is de kou natuurlijk ook een uitdaging. Je wordt niet oud als je op straat leeft."
Ook is het lastig om mensen te laten doorstromen als ze wel hulp accepteren. "Dat is bijna onmogelijk", vertelt Broeren. "Mensen moeten vaak aan allerlei regels voldoen om zich te bewijzen. Terwijl we eigenlijk weten dat een dak boven je hoofd zoveel rust kan geven, dat andere problemen naar de achtergrond verdwijnen. En toch moet je aan heel veel voorwaarden voldoen om ergens binnen te komen, wat heel veel mensen al niet lukt. Als je buiten leeft, heb je heel veel stress. En stress tast een gebied in de hersens aan waardoor je niet naar de lange termijn kunt kijken."
Albert-Jan Kruiter, actieonderzoeker bij het Instituut voor Publieke Waarden herkent het beeld dat er meer daklozen bij komen. "Het aantal daklozen is verdubbeld sinds 2007, het aantal kinderen in armoede is toegenomen en het aantal mensen bij de Voedselbank ook. Je ziet dat mensen in armoede pas na 2 à 3 jaar in de hulpverlening komen. Ik denk dat het met name een financieel probleem is, en geen moreel probleem."
Armoede in Nederland in 2022, en wat wordt er tegen gedaan
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.