Aardbevingen op 650 kilometer diepte, 'daar merk je maar weinig van'
- Nieuws
- Aardbevingen op 650 kilometer diepte, 'daar merk je maar weinig van'
Een reis van 6000 kilometer, met als eindstation het centrum van de aarde. Langs de aardkorst, de mantel, naar de kern. Van het binnenste van die kern werd altijd gedacht dat hij compleet vloeibaar was. Maar niets is minder waar. Hoogleraar Aardwetenschappen Arwen Deuss kwam erachter dat in de vloeibare massa een keiharde bol te vinden is, zo groot als de maan. Over haar vondst vertelt ze in Vroege Vogels.
Tot het centrum van de aarde komen: het lijkt op een reis van Jules Verne. In werkelijkheid is het onmogelijk. Deuss: "Je kan tot ongeveer 10 kilometer diep boren. Dus dat is echt niets als je weet dat het 6000 kilometer is naar het centrum van de aarde". Toch kwam Deuss erachter dat er in het vloeibare deel van de aardkern een harde bol zit.
Bevingen op 650 kilometer diepte
Wat er onder de lagen onder ons afspeelt, bestudeert Deuss door middel van het onderzoeken van natuurlijke aardbevingen. Het liefst de bevingen die zo diep mogelijk plaatsvinden. "De diepste aardbevingen komen op 650 kilometer diepte voor", vertelt Deuss. "Dat is zeker bijzonder want om een aardbeving te hebben moet er een stukje aarde kunnen breken."
Eigenlijk gaat tijdens een aardbeving het licht aan en kunnen we even kijken in de aarde kijken.
Die diepe aardbevingen komen maar op een paar plekken ter wereld voor. De beroemdste onder seismologen is een beving uit 1994 in Bolivia. Het nieuws haalde die niet, want doordat het zo diep plaatsvond, storten er geen gebouwen in en vallen er geen doden. Deuss: "Je merkt er maar weinig van".
Plaatjes van de aarde
"Hoe dieper de aardbeving is, hoe makkelijker je het binnenste van de aarde kunt bestuderen. Dus voor mij is dat heel interessant. Ik ben geïnteresseerd in de kern van de aarde. Om die diepere lagen te bestuderen zijn diepe aardbevingen goed. Die zijn al een stukje de aarde in. En die golven die daar vanaf komen, daarmee kan ik plaatjes maken van de aarde."
We weten dus wat er diep onder ons afspeelt door het aflezen van trillingen. "Eigenlijk gaat tijdens een aardbeving het licht aan en kunnen we even kijken in de aarde kijken. En die trillingen reizen helemaal door de aarde heen en op hun reis door de aarde verzamelen ze informatie over wat ze tegenkomen. Als een soort van dagboek snap ik waar de golf geweest is en hoe de aarde er van binnen uitziet."
De Vroege Vogels in 30 minuten podcast vind je hier terug, of abonneer je in jouw favoriete podcast app of in iTunes.
Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.
Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.