Muziekrobot Shimon: een genie met menselijke trekjes
- Nieuws
- Muziekrobot Shimon: een genie met menselijke trekjes
Robots kunnen steeds meer en worden steeds slimmer. Zo slim zelfs dat ze ook in de muziekindustrie voor een revolutie kunnen zorgen. Muziekrobot Shimon is door zijn makers gevoerd met muziek van Bach tot de Beatles en kan door allerlei verschillende soorten muziek te analyseren zelf nieuwe liedjes componeren.
Video niet beschikbaar
"Daar blijft het niet bij, want het is ook mogelijk om lekker met Shimon te jammen", zegt Marion van Dijk, directeur van museum Speelklok in Met Het Oog Op Morgen. "Als je met hem samen gaat spelen probeert Shimon patronen te herkennen in de muziek die je maakt. De ontwikkelaars van de robot zeggen dan ook dat Shimon luistert als een mens, maar speelt als een robot."
Om Shimon een persoonlijkheid te geven hebben de makers ook menselijke bewegingen aangeleerd. "Het is eigenlijk een robotarm met een cameraatje erop, maar door de bewegingen die de robot maakt heb je binnen twee seconden het gevoel dat je naar een echte muzikant zit te kijken. Je vergeet dat het een robot is. Mensen vinden hem schattig."
Aanvulling
Wordt de muziekindustrie op den duur dan helemaal overgenomen door robots? Nee, denkt Marion van Dijk. "Maar ik denk wel dat robots ons verder kunnen helpen. Je kunt je laten verrassen door een robot. Eerst moet jij hem verrassen met jouw muziek, waarop hij met zijn muziek reageert. Dat kan je weer verder helpen." Volgens van Dijk maken wij net zoals de robot gebruik van 'data' als we muziek maken. Shimon denkt op een andere manier en kan de muziek naar een hoger niveau tillen.
De komende maanden staat Shimon in museum Speelklok en treedt daar op. Vanavond maakt hij een uitje naar Tivoli Vredenburg voor een concert.