D66-Kamerlid Bamenga: 'Je kunt een vooroordeel over iemand hebben, zolang je diegene maar niet ontmoet'
- Nieuws
- D66-Kamerlid Bamenga: 'Je kunt een vooroordeel over iemand hebben, zolang je diegene maar niet ontmoet'
We blijven veel in onze eigen kringetje rondlopen, oftewel we blijven in onze eigen bubbel. Dat zegt het Centraal Bureau Voor de Statistiek (CBS). Met name de hoogopgeleide rijke Nederlanders blijven in hun eigen hokje. Volgens D66-kamerlid Mpanzu Bamenga ligt er een taak voor de overheid om het goede voorbeeld te geven door een afspiegeling van de maatschappij te zijn, zegt hij bij Spraakmakers.
Stand.nl: 'We leven te veel in onze eigen bubbel!'
Video niet beschikbaar
Geconcentreerd wonen
"Je ziet hetzelfde patroon", legt hoogleraar stadsgeografie Maarten Van Ham uit. "De hoger opgeleide rijkere stadsbewoners gaan steeds geconcentreerder wonen. Die houden dit in stand", stelt hij. Dat wonen is voor hen ook veel makkelijker, aangezien zij in de krappe woningmarkt de meeste middelen hebben. "Rijke hoogopgeleiden hebben geld en dus veel macht op de woningmarkt. Ze kunnen huizen kopen waar ze maar willen."
Verbindingen
Toch zijn er ook veel mensen die in vele 'bubbels' leven. Zoals D66-kamerlid Mpanzu Bamenga, die als zwart Kamerlid zich prima thuisvoelt in de Haagse bubbel, maar zeker ook daarbuiten. "Toen ik in Nederland aankwam kwam ik in een asielzoekerscentrum, daar heb je met veel culturen te maken", legt Bamenga uit. "Van oudsher leef ik dus al in hele diverse bubbels. Dat heeft me geleerd verbinding te maken met diverse groepen mensen."
Volgens de D66’er zou het dan ook normaal moeten zijn dat er een zwart persoon in de Tweede Kamer zit. "Het moet een afspiegeling zijn van de samenleving, net als iedere overheidsinstantie." Daarom oppert Bomenga dat de overheid meer verbindingen moet stimuleren. Zeker onder jongeren door bijvoorbeeld maatschappelijke stages. "Dan gebeurt er iets. Je kunt een vooroordeel hebben, zolang je diegene maar niet ontmoet."
KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.