We zitten allemaal veilig in onze onbedoelde, zelfgemaakte bubbel
- Nieuws
- We zitten allemaal veilig in onze onbedoelde, zelfgemaakte bubbel
Geheel onbedoeld heeft de mens in de 20e eeuw een beschermende bubbel om de aarde aangelegd. Straling voor communicatie met onderzeeërs duwde de deeltjesgordels rond de aarde dieper de ruimte in, en behoedde ons zo voor akelige kosmische straling. Columnist Hens Zimmerman legt het uit bij Focus.
Iedereen die thuis wifi heeft, weet dat je met die straling heel veel informatie kunt versturen – 4K films, als het moet. Het nadeel van wifistraling, die een hoge frequentie heeft, is dat het niet ver reikt. Met een beetje pech haal je niet eens de zolderkamer.
Voor de communicatie met onderzeeërs gebruikt men straling die juist een heel lage frequentie heeft. Veel informatie kun je er niet mee versturen, maar deze zogenoemde VLF-straling reikt wel heel ver. Tot ver in de ruimte, om precies te zijn. Sinds de vroege 20ste eeuw, toen de communicatie met onderzeeboten begon, stuurt de mens dus onbedoeld VLF-straling de ruimte in.
Een mooi staaltje van toeval en menselijke naïviteit
De laatste jaren is duidelijk geworden dat die straling rond onze aarde een meetbaar effect heeft, en wel op de deeltjesgordels die rond de aarde zweven. Deze zogenoemde Vanallengordels zijn aanwezig op een hoogte van 640 tot zo’n 58.000 kilometer van het aardoppervlak. En het effect van de VLF-straling is gemeten tot op een hoogte van 24.000 kilometer.
De straling reageert daar met schadelijke kosmische deeltjes, die daardoor worden omgezet in onschadelijke magnetische straling. “Samenvattend is het een mooi staaltje van toeval en menselijke naïviteit, waardoor we voor een keertje ontzettende mazzel hebben”, aldus Zimmerman.
Deze ontdekking zou zelfs praktische toepassingen kunnen hebben, denkt hij. Wat te denken van een toekomstige reis naar Mars, waarbij de astronauten worden blootgesteld aan grote hoeveelheden kosmische straling? Je zou ruimteschepen kunnen ontwikkelen die onderweg VLF-straling uitzenden rond het schip. “Hiermee kan dan een artificiële bubble rond het ruimteschip in stand worden gehouden, die mens, dier en plant in het ruimteschip beschermt tegen akelige kosmische straling.”
NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap
Dagelijks tussen 17.00 en 18.30 uur in Nieuws en Co.
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus.
En wanneer je maar wil in podcast Focus Wetenschap.