Deze Dag Toen: Het (betwiste) eerste sundae-ijsje
- Nieuws
- Deze Dag Toen: Het (betwiste) eerste sundae-ijsje
Het lijkt een doodnormaal ijsje: de sundae. Bekend van de grote fastfoodketen met de M, maar ook verkrijgbaar in menig restaurant of snackbar. Maar hoe oud is het nagerecht, bestaande uit ijs, saus en slagroom, eigenlijk? Daar zijn de meningen over verdeeld.
De geschiedenis van het populaire ijsje is namelijk niet geheel duidelijk. Zelfs over de naam doen diverse verhalen de ronde. De meeste ijshistorici gaan er van uit dat de naam een verbastering is van 'sunday'.
Het ijsje zou namelijk ontwikkeld zijn in reactie op de 'Blue Laws' in de Verenigde Staten, een serie wetten die bepaalde activiteiten op de heilige zondag verboden. Daar viel onder meer het eten van een 'ice cream soda', een soort drinkbaar ijs, onder. Het sundae-ijsje zou daarom als alternatief op de soda ontwikkeld zijn.
Sundae-oorlog tussen Amerikaanse steden
Deze oorsprong is, zoals gezegd, betwist, want er zijn maar weinig bewijzen voor te vinden. Maar ook de locatie van de 'uitvinding' van de sundae is voer voor een historische strijd. Zo claimt het stadje Two Rivers in Wisconsin dat dáár in 1881 de eerste sundae werd verkocht.
Daarnaast beweren ook de steden Buffalo (New York), Evanston (Illinois) en Ithaca (New York) de geboorteplaats van de sundae te zijn. Ithaca lijkt de beste papieren te hebben, want op deze dag in 1892 werd er in de lokale krant voor het eerst melding gemaakt van de verkoop van een 'Cherry Sunday', een sundae-ijsje met kersensmaak. Daarmee is Ithaca de locatie waar de oudste documentatie over de sundae naar verwijst.
Dat betekent echter niet dat de 'sundae-oorlog' tussen Ithaca en Two Rivers opgelost is. Zo werd de burgemeester van Ithaca overladen met briefpost uit Two Rivers toen ze in 2007 de geboortedag van de sundae (in haar stad, uiteraard) tot feestdag uitriep.
In het stadspark van Two Rivers heeft het gemeentebestuur dit tekstbord in 1973 laten plaatsen, om te benadrukken dat sundae in hún stad is uitgevonden