Grote doorbraak in afslankmedicijn tegen obesitas: 'Niet zoveelste wondermiddel bij afvallen, maar echt effectief'
- Nieuws
- Grote doorbraak in afslankmedicijn tegen obesitas: 'Niet zoveelste wondermiddel bij afvallen, maar echt effectief'
Semaglutide, een medicijn dat door Britse onderzoekers wordt gezien als een wondermiddel dat de eetlust onderdrukt. Daardoor verliezen mensen met obesitas binnen een paar maanden tijd kilo's vet. "Niet het zoveelste vermeende wondermiddeltje tegen de overtollige kilo's, maar een gamechanger", zegt Liesbeth van Rossum, endocrinoloog en hoogleraar op het gebied van obesitas in Stax&Toine.
Video niet beschikbaar
Een Engelse studie, uitgevoerd onder bijna tweeduizend mensen, toonde een gemiddeld gewichtsverlies van vijftien kilogram tijdens een proefperiode van vijftien maanden. Een milligram van het medicijn semaglutide per week zou al genoeg moeten zijn om dat resultaat te bereiken.
Het sein dat je vol zit
"Semaglutide is een medicijn dat wordt gezien als het zusje van de darmhormonen die het lichaam zelf aanmaakt en aangeeft dat je een verzadigd gevoel krijgt", legt Van Rossum uit. "Het werkt op je darmbewegingen. Of je honger hebt en wanneer je verzadigd bent, is hormonaal geregeld. Het hormoon GLP-1 geeft een signaal van nu zit ik vol."
Het is volgens Van Rossum dan ook de hormonale reactie die ervoor zorgt dat je stopt met eten. "Bij mensen met obesitas doet dat hormoon het niet goed. Dan heb je een disbalans tussen de communicatie tussen de darmen en hersenen."
Semaglutide kan die disbalans doorbreken en ondersteunen. Het is geen wondermiddel, maar dit helpt mensen met obesitas wel om eerder een verzadigd gevoel te krijgen. Met als gevolg een afname in gewicht.
Een van de zovelen slankmakers?
'Is dit niet een van de zoveelste beloftevolle 'slankmakers' waarbij je dan ook nog een bijpassend voedings- en bewegingsschema meekrijgt?', zul je misschien denken. "Nee, dit is echt anders", zegt Van Rossum.
"Er worden zoveel poeders en pilletjes uitgedeeld en dat is allemaal onzin. Er zijn een aantal medicijnen op de markt geweest die wel effectief waren, maar die zijn uiteindelijk weer van de markt afgehaald, omdat ze teveel bijwerkingen hadden."
Op dit moment zijn er volgens Van Rossum drie effectieve middelen op de markt: Orlistat, Mysimba, en als laatste heb je het zusje van semaglutide: liraglutide. Vorig jaar zijn de laatste twee verschenen. Mysimba kost honderd euro per de maand en liraglutide kost 150 euro in de maand. Beide middelen worden niet vergoed en veel mensen kennen dit nog niet.
Het begint bij de leefstijl
Semaglutide is volgens van Rossum een hele grote stap is een nieuwe ontwikkeling van medicijnen voor obesitas. Bij iemand met obesitas wordt altijd eerst gekeken naar een manier om de leefstijl aan te passen. Vaak via een tweejarig durend traject waarin je begeleiding krijgt naar een gezonde balans tussen eten, bewegen en ontspannen.
"Werkt het aanpassen van de leefstijl niet, dan is de volgende stap opereren", legt van Rossum uit. "Nu zijn er middelen, maar dat wordt niet vergoed, dus dat is niet voor iedereen een optie. De maagoperatie is heel effectief, maar daar kleven veel nadelen aan."
"Dit medicijn boots een stukje van het effect van de de hormonale reactie na de operatie na en is dus een optie om om het gat tussen de leefstijl en de operatie op te vullen. De resultaten zijn spectaculair. Dit is echt een game-changer."
Wel benadrukt Van Rossum dat dit medicijn nooit een eerste stap zijn in de behandeling van obesitas. "Het moet altijd bovenop een gezonde levensstijl komen. Dokters moeten dit niet voorschrijven aan iemand die nog niet aan de levensstijl hebben gewerkt."
Goedkeuring in Europa
In Europa is het gebruik van semaglutide nog niet goedgekeurd voor obesitas, maar wel voor diabetes type 2. Het is volgens Van Rossum heel belangrijk dat dit wel gaat gebeuren. "We moeten veel meer aan preventie doen. Mensen met obesitas hebben meer nodig dan een gezonde voedselomgeving en meer beweging. Effectieve medicatie kan leiden tot de nodige gewichtsafname en winst voor zowel de mentale als fysieke gezondheid."
Op het moment dat we obesitas laten bestaan en wachten tot deze mensen vervolgens allerlei andere ziektes, zoals kanker, hart- en vaatziekten of diabetes ontwikkelen, waar we vervolgens allerlei middelen voor inschakelen om deze mensen in leven te te houden, zorgt volgens Van Rossum voor een ellendige situatie voor de mensen zelf, maar ook voor de portemonnee van de maatschappij.
Als het aan Van Rossum ligt, wordt het dan ook hoog tijd om alle effectieve middelen tegen obesitas te vergoeden. "Het zou mooi zijn als jonge mensen die zich willen laten opereren, straks de kans krijgen om om te wachten op dit soort middelen waardoor de operatie niet nodig is."
Stax&Toine
Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.