Binnenland
KRO-NCRV

Het gaat beter in de zorg, maar voor hoe lang?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Het gaat beter in de zorg, maar voor hoe lang?

Het gaat beter met de verpleeghuizen. Dat blijkt uit onderzoek van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. Toch is het nog te vroeg om te juichen. Er is nog steeds een personeelstekort en een groeiende vraag naar zorg, zegt Ismay Kremers van branchevereniging Actiz.

Video niet beschikbaar

"De groei is groter dan verwacht", aldus Kremers over de zorgvraag. Ook is het volgens haar moeilijk mensen te werven. In twee jaar tijd ziet ze wel veel verbeteringen, "maar we zijn er nog niet." De afgelopen jaar is er 100 miljoen euro meer richting de zorg gegaan.

Kantelpunt

Mevrouw Hendriks dementerende man woont nu tweeënhalf jaar in een verpleeghuis. Zij merkt dat de zorg is verbeterd. Het kantelpunt was volgens haar het manifest van Hugo Borst en Carin Gaemers. "Er kwam daarna een huiskamerbegeleider betaald met het extra geld dat kwam naar aanleiding van het manifest", vertelt Hendriks.

Deze begeleider ontlast het zorgpersoneel. "De huiskamerbegeleider zorgen voor ontbijt en lunch en voor gezelligheid. Zij leest bijvoorbeeld samen de krant of organiseert een borrel op zondag."

Quote

Ik werd er verdrietig van

Merie Prado

Merie Prado bezocht voor haar moeder veertien verpleeghuizen. "Ik werd er verdrietig van", aldus Prado. Uiteindelijk kwam ze in een klein tehuis terecht met twee activiteitenbegeleiders. Ook daar was niet alles optimaal. Prado: "Ik durf nog niet optimistisch te zijn." In twee jaar tijd zijn er vier verschillende locatiemanagers geweest. Volgens Prado heeft het beroep niet genoeg eer.

Complex

"De betrokkenheid rondom het thema verpleeghuiszorg is vergroot dankzij het manifest", zegt Teun Toebes, student verpleegkunde. Met zijn stichting sTeun en Toeverlaat zet hij zich in voor dementerenden.

Ook hij ziet het personeelstekort als een groot probleem. "Mensen blijven langer thuis wonen. Daardoor wordt de zorg steeds complexer en neemt de zorgzwaarte toe. Er wordt steeds meer gevraagd van de medewerkers en dit leidt tot veel overuren."

Specifieke kennis

"Het tekort is vooral kwalitatief", zegt Korrie Louwes, hoofdinspecteur van het vandaag verschenen onderzoek. Nu er steeds meer mensen met dementie zijn, zijn er ook meer mensen met deze specifieke kennis nodig, aldus Louwes. Zij merkt dat de behoefte van mensen veel complexer is en dat dit vraagt om andere type deskundigheid. "Op dit punt moet het echt nog een stuk beter."

Stand.nl: Het gaat de goede kant op met de zorg in verpleeghuizen

Ster advertentie
Ster advertentie