Zeldzame vleermuizen kraken sloopwoningen
- Nieuws
- Zeldzame vleermuizen kraken sloopwoningen
Ze staan er een beetje troosteloos bij, de acht sloopwoningen in President Kennedystraat in Steenwijk. Dichtgetimmerde ramen laten niets aan het toeval over: hier woont niemand meer. Maar de zeldzame meervleermuis heeft de woningen uitgezocht als kraamkamer, wordt verteld in Vroege Vogels.
Meervleermuizen
Zeker vijftig drachtige vrouwtjes gaan in Steenwijk de komende weken hun jongen grootbrengen. De woningen kunnen dus voorlopig niet worden gesloopt. Sterker nog, woningcorporatie Woonconcept heeft in één van de woningen de verwarming weer aangezet, zodat de vleermuizen in een warm kraamverblijf kunnen bevallen van hun jongen.
Bij toeval ontdekt
De meervleermuis is een zeldzame soort die voorkomt in deltagebieden. "Op wereldschaal zijn ze ongelooflijk zeldzaam", vertelt vleermuisonderzoeker Anne-Jifke Haarsma. "Nederland is zo'n deltagebied en wij hebben 29 procent van de Europese populatie in Nederland. Dat is heel erg veel en als we niet opletten zijn we over tien jaar deze soort kwijt in Nederland."
De meervleermuizen werden bij toeval ontdekt in het huizenblok in Steenwijk. "We volgden meervleermuizen die we in de Wieden/Weerribben hadden gezenderd en toen bleken ze deze sloopwoningen als hun kraamkolonie te hebben uitgezocht."
Laten staan
Nederland heeft een grote verantwoordelijkheid hebben voor deze zeldzame soort. Europees gezien is hij beschermd, dus de provincie Overijssel is wettelijk verplicht om een oplossing zoeken als de woningen toch gesloopt gaan worden. "Da's nog wel een puzzeltje", zegt Anne-Jifke Haarsma, "want de meervleermuizen zoeken warmte op koude dagen, maar ook op warme dagen. En we eten eigenlijk niet hoe groot de ruimte is die ze nodig hebben."
Het liefste zou ze zien dat het blok van acht lege woningen gewoon blijft staan. "In Engeland gebeurt dat, dat ouwe, onbewoonde woningen worden opgekocht voor bijzondere vleermuissoorten. Dat zou de provincie dus ook moeten doen", aldus de vleermuisonderzoeker. "Hoe dan ook, er moet iets gebeuren", zegt ze.
Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.
Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.