Binnenland
BNNVARA

GroenLinks: 'Waterschap moet volledig democratisch gekozen worden'

foto: Vroege Vogels/Greetje Sibonfoto: Vroege Vogels/Greetje Sibon
  1. Nieuwschevron right
  2. GroenLinks: 'Waterschap moet volledig democratisch gekozen worden'

Waterschappen moeten volledig democratisch worden gekozen, vindt GroenLinks. Kamerlid Laura Bromet stelt in haar initiatiefwet voor om de zogeheten 'geborgde zetels' met ingang van de volgende verkiezingen te schrappen. "De macht van de boeren is onevenredig groot", zegt Bromet in Vroege Vogels.

Video niet beschikbaar

Bestuursleden van waterschappen die worden aangesteld door land-en tuinbouw organisaties, het bedrijfsleven en natuurorganisaties vindt GroenLinks niet meer van deze tijd. Volgens de partij belemmeren de belangenorganisaties essentiële beslissingen die bijvoorbeeld gaan over de verdeling van water in tijden van droogte.

Water wegvloeien in najaar

Een van de kritieken op het beleid van de Waterschappen is bijvoorbeeld dat ze in het najaar, als er veel regen valt, het water weg laten vloeien. Boerenland zou daardoor niet te drassig worden en is beter te bewerken. Maar met de drogere zomers van de laatste tijd zou dit juist anders moeten.

De hoop van minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) is dat boeren inmiddels inzien dat water vasthouden belangrijk is. Zeker als boeren vanwege de droogte geen grondwater meer mogen oppompen om hun land te besproeien.

Druk op waterschappen toegenomen

"De druk op de waterschappen is de afgelopen jaren sterk toegenomen", zegt Bromet. Bij de extreme droogte die wij de afgelopen zomer hebben ervaren, moeten de waterschappen de belangen van landbouw, scheepvaart en natuur afwegen.

Bovendien komt de kwaliteit van water steeds meer onder de aandacht te staan door bemesting en chemische stoffen die in het grondwater terechtkomen. Dus, om wel afgewogen beslissingen te nemen in het belang van de bevolking, vindt Bromet dat de waterschappen volledig democratisch gekozen moeten worden.

Landbouw oververtegenwoordigd in waterschap

Per waterschap verschilt het totaal aantal zetels en van die zetels is gemiddeld één derde geborgd. Op dit moment wordt de meerderheid van de waterschapszetels dus democratisch gekozen. Maar, bij de gekozen zetels kan bijvoorbeeld ook op het CDA worden gestemd, die de belangen van de boer vooropzetten, legt Bromet uit, "Bij de geborgde zetels is de landbouw ook al oververtegenwoordigd. In het totaalplaatje wordt op die manier de macht van de boeren onevenredig groot."

De commissie Boelhouwer bracht eerder deze maand op verzoek van minister Van Nieuwenhuizen een advies uit over de geborgde zetels. De commissie raadt daarin aan om deze vaste zetels af te schaffen. De commissie stelt na onderzoek vast dat de verdeling van water door klimaatverandering meer een algemeen belang dan alleen een belang van de landbouw.

Gebrek aan kennis op platteland

Via een reactie van BoerBurgerBeweging (BBB) geven boeren aan de beschermde status te willen behouden. Zij vinden zelf dat ze praktische kennis van zaken hebben om de droogte juist te bestrijden. Ook zouden de waterschappen met het afschaffen van de geborgde bestuurszetels "volledig gekaapt" worden door reguliere landelijke politieke partijen. Die hebben volgens de BBB een grote afstand tot, en gebrek aan kennis over de situatie op het platteland.

Waterschap

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie