Orthopedagoog: 'We moeten beter omgaan met jongeren met een licht verstandelijke beperking'
- Nieuws
- Orthopedagoog: 'We moeten beter omgaan met jongeren met een licht verstandelijke beperking'
Nederland telt meer dan een miljoen mensen met een licht verstandelijke beperking. Volgens orthopedagoog Jelle Drost moeten we beter omgaan met deze groep. In Villa VdB legt hij uit waarom en wat er zou moeten veranderen.
Al zijn hele werkende leven zet de 74-jarige orthopedagoog Jelle Drost zich in voor de belangen van mensen met een licht verstandelijke beperking. "Ik werkte in een justitiële inrichting en daar wonen bijna alleen maar mensen met een licht verstandelijke beperking", vertelt Drost. "Het mooie is dat ze spontaan zijn en precies zeggen wat ze van je vinden. Als ze jou een schapenkop vinden, dan zullen ze dat ook zeggen. Het zijn gewoon fantastische mensen om mee te werken."
Mensen met een licht verstandelijke beperking lopen achter in hun verstandelijke ontwikkeling. Qua niveau komen ze vaak niet verder dan groep zes van de basisschool. Daarom stuiten ze in hun dagelijks leven op allerlei praktische problemen. "Als je dat niveau hebt kun je lezen, schrijven en rekenen, maar niet te ingewikkeld. Dus die ene brief van een deurwaarder kunnen ze niet lezen. Soms kunnen ze niet klokkijken en worden ze vervolgens afgerekend omdat ze te laat komen."
"Soms kunnen ze niet klokkijken en worden ze vervolgens afgerekend omdat ze te laat komen."
Donald Duck voldoet volgens de orthopedagoog aan alle kenmerken van iemand met een licht verstandelijke beperking. "Donald Duck is vriendelijk, enthousiast, zegt precies wat ie denkt, denkt vaak niet goed na, heeft een korte termijn geheugen en wordt er bij elk baantje al snel uitgeflikkerd."
Veertig procent van de jongeren in de justitiële jeugdinrichting heeft een licht verstandelijke beperking. Daarom moeten er volgens Drost maatregelen worden genomen om beter met deze groep om te gaan. Zo zou er meer kennis over deze groep moeten naar de pabo's, consultatiebureaus, huisartsen en wijkteams.
"De pabo's kunnen bijvoorbeeld meer aandacht besteden aan dit soort gedragsproblemen. Deze kinderen zouden lesprogramma’s op maat moeten krijgen. Als je er eerder bij bent en aansluit bij hun eigen niveau, dan kun je veel meer voor elkaar krijgen. Als de zaak uit de klauwen gelopen is dan kost het allemaal veel meer geld en heb je grote problemen."
Villa VdB
Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.