Binnenland
BNNVARA

Profvoetbalclubs hebben een belangrijke maatschappelijke rol in de ontwikkeling van jongeren

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Profvoetbalclubs hebben een belangrijke maatschappelijke rol in de ontwikkeling van jongeren

Naast dat hun spelers weleens tegen een bal aan trappen, zijn Eredivisieclubs ook maatschappelijk betrokken. Maar veel clubs maken zich zorgen over de plannen van het nieuwe kabinet om de btw-verhoging op sport. Daarom presenteerde koepelorganisatie Eredivisie CV gisteren een rapport over de maatschappelijke inzet van de clubs. Want maatschappelijke taken horen ook zeker bij de profvoetballerij, vertelt profvoetballer Redouan el Yaakoubi in De Nieuws BV.

Video niet beschikbaar

Veel Eredivisieclubs hebben naast hun sportieve activiteiten ook een maatschappelijk programma. Zo organiseert Feyenoord onderwijsactiviteiten in Rotterdam-Zuid en schitteren bij SC Heerenveen de Old Stars op het veld. Eredivisie CV organiseert een landelijk programma om supporters en jongeren te helpen aan een gezonde leefstijl, zowel fysiek als mentaal. "En het blijft toch beter hangen als je favoriete voetballer het zegt dan de juf of meester", zegt Aukje Geubbels, manager maatschappelijk verantwoord ondernemen bij Eredivisie CV.

'It takes a village'

Maar moet een commerciƫle voetbalclub zich wel maatschappelijke zaken op de hals halen, is dat niet een taak voor scholen en gemeentes? Volgens profvoetballer El Yaakoubi moet iedereen verantwoordelijkheid nemen in de ontwikkeling van jongeren. In 2020 heeft hij de stichting Durf te Dromen opgericht. Hij wil jongeren uit het Utrechtse Overvecht helpen hun talenten te ontwikkelen. En daar kunnen volgens hem juist voetballers een belangrijke rol in spelen.

"It takes a village to raise a child. Iedereen heeft een verantwoordelijkheid in de ontwikkeling van jongeren", volgens El Yaakoubi. Hij vindt het niet eerlijk hoe verantwoordelijkheid nu verdeeld is. "Kansenongelijkheid willen we tegengaan, dus het is niet eerlijk alleen verantwoordelijkheid te leggen bij scholen en gemeentes." Zo heeft volgens de profvoetballer niet iedereen de middelen voor bijvoorbeeld bijles. Zelf staat hij af en toe voor de klas: "Niet alle leerlingen kan je een-op-een aandacht geven, dat betekent dat ze de ontwikkeling op een andere manier zouden moeten krijgen."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, TikTok en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie