'Jammer dat afschrikkende werking van sisverbod nu van tafel is'
- Nieuws
- 'Jammer dat afschrikkende werking van sisverbod nu van tafel is'
Vrouwen die 's avonds niet alleen over straat durven en noodgedwongen een taxi nemen. Intimidatie op straat komt regelmatig voor, zegt jurist Kim Boon in NOS Met het Oog op Morgen. Zij vindt het jammer dat het gerechtshof in Den Haag een streep door het Rotterdamse 'sisverbod' heeft getrokken.
Video niet beschikbaar
"Dan heb ik het over jongens op scooters die minutenlang naast je blijven rijden, dingen naroepen. Dat is niet prettig", zegt Boon. "'s Avonds ga ik niet meer alleen op straat dus ik neem noodgedwongen een taxi."
"Ik zal niet zeggen dat je niet iets leuks mag roepen op straat naar een vrouw. Maar er is een grensgebied tussen een compliment en iets intimiderends." Boon schetst de lastige situatie waarin vrouwen terecht kunnen komen op straat. "Als je iets terug zegt, krijg je een nog heftigere reactie. Maar niets zeggen is ook niet wat ze willen horen. Je kunt eigenlijk niets."
Het Rotterdamse verbod op straatintimidatie is volgens Boon niet dé oplossing. "Maar het laat wel zien dat we dit gedrag niet willen." Het 'sisverbod' maakt volgens het gerechtshof niet voldoende duidelijk waar de grens ligt tussen toelaatbaar en ontoelaatbaar gedrag. Dat is volgens het hof nodig volgens het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.
Pricipieel punt
Emeritus hoogleraar informatierecht Egbert Dommering vindt dit een verkeerd signaal naar de samenleving. "Het is volstrekt duidelijk wat er met die verordening bedoeld is. Maar er wordt een heel principieel punt van gemaakt, terwijl de eigenlijke zaak is dat je duidelijke normen moet stellen tegen dit verbaal geweld."
In grote steden is het probleem van straatintimidatie veel groter dan op het platteland, weet Boon. "Ik snap dat Rotterdam er een voorloper in is, omdat het een groot probleem is. Dan is het jammer dat de afschrikwekkende werking van het verbod nu van tafel is."