Opgepast: 'Bubbelbaden en jacuzzi's worden snel grote legionellabommetjes'
- Nieuws
- Opgepast: 'Bubbelbaden en jacuzzi's worden snel grote legionellabommetjes'
Terugkerende vakantiegangers opgelet! Want het is weer legionellatijd, zo waarschuwen het RIVM en Techniek Nederland. "En dat is geen pretje, want als je besmet raakt en niets doet, kun je er echt goed ziek van worden", zegt Monique Bastmeijer, legionella-expert en bestuurslid stichting veteranenziekte in Stax&Toine.
Video niet beschikbaar
In maart 1999 was de grootste legionella-uitbraak ter wereld. Na de legionella-explosie tijdens de Westfriese Flora, een overdekte bloembollententoonstelling in Bovenkarspel, werden meer dan 200 mensen ernstig ziek. Uiteindelijk overleden 32 mensen aan de gevolgen van de legionellabacterie.
Wat is legionella?
Monique Bastmeijer, legionella-expert en bestuurslid stichting veteranenziekte: "Legionella is een bacterie die van nature in ons drinkwater voorkomt. Onder gunstige omstandigheden, dat is tussen de 25 en 55 graden, kan hij zich vermeerderen. Wanneer de bacterie in grote aantallen voorkomt, kan het mensen ziek maken."
We moeten vooral oppassen met stilstaand water. Ook komt de legionellabacterie voor in drinkwaterinstallaties, koeltorens, afvalwaterzuivering, maar ook in bubbelbaden en jacuzzi's. Juist de bubbelbaden en jacuzzi's vormen een groot risico. Bastmeijer: "Het water wordt dan vaak op 37 graden gehouden en dat is een ideale temperatuur voor die bacterie."
"Als je bubbelbad of jacuzzi dus niet op de juiste manier gedesinfecteerd wordt met bijvoorbeeld chloor, kan de bacterie zich snel vermeerderen en creëer je een waar legionellabommetje", zegt Bastmeijer.
'Legionella verspreidt zich via nevel'
Bastmeijer: "Je creëert daarmee niet alleen een gevaar voor jezelf, maar ook voor je buren. De legionellabacterie verspreidt zich namelijk via nevel." Denk bijvoorbeeld ook aan de fijne waterdruppeltjes die bij het douchen vrijkomen. "De aerosolen die we nu kennen van corona, daar zit de legionellabacterie in en die nemen de bacterie met zich mee."
De besmetting van de legionellabacterie vindt plaats in je longen. Je ademt de aerosolen in, dan komt het in je longen en als je er vatbaar voor bent, kun je er goed ziek van worden.
Wat zijn de symptomen?
Het ziektebeeld is vrij algemeen, het lijkt zelfs op klachten van corona. "Het begint vaak met een snel opkomende hoofdpijn, spierpijn en hoesten. Daarna krijg je longontsteking, koorts en als je er niets tegen doet, kan het ook andere organen aantasten waardoor je multi-orgaanfalen kunt krijgen", zegt Bastmeijer.
Omdat ons lichaam de perfecte temperatuur is voor de bacterie om zich te vermeerderen, kan het heel snel gaan. Als je besmet bent geraakt, moet je dan ook zo snel mogelijk naar de huisarts. Omdat legionella niet heel vaak meer voorkomt, denkt de huisarts daar niet zo snel aan.
Dus kom je net terug van vakantie? Ben je langs sproeiers gefietst? Of kom je net uit de sauna? Het is heel belangrijk dat je dit aan je huisarts vertelt. Bastmeijer: "De symptomen en waar je de afgelopen tijd bent geweest, kunnen aangeven of je besmet bent geraakt."
Zo voorkom je verspreiding van de legionellabacterie
Jaarlijks zijn er in Nederland nog zo'n 550 legionellabesmettingen. Je komt er alleen achter of je besmet bent met de bacterie met behulp van een bloed- of urinetest. Bastmeijer: "Legionella zit in de onderste luchtwegen, dus is het ingewikkeld om testen."
Over apparaten met stilstaand water waarbij het water wordt verhit tot boven de zestig graden, zoals een koffieapparaat of waterkoker, hoef je je geen zorgen over te maken. De bacterie wordt vanaf 60 graden gedood.
Bastmeijer adviseert om bij terugkomst van vakantie alle kranen, de douche en andere tappunten goed door te spoelen. Ook als je in een huisje of hotel aankomt, is het volgens Bastmeijer verstandig om alles even goed door te spoelen en terwijl de ramen open te zetten.
Stax&Toine
Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.